Logo Media Nauka

Facebook

Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum)
© Nicolette Wollentin - Fotolia.com

Pszenica zwyczajna

Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) to gatunek trawy jednorocznej lub dwuletniej o wąskim kłosie, pospolicie uprawianej na całym świecie. To jedno z pospolitych zbóż o dużym znaczeniu gospodarczym. Pszenicę uprawia się w wielu odmianach.

Występowanie i środowisko PL

Zboże to uprawiane jest na całym świecie. W Polsce na terenie calego kraju.

Kwitnie w czerwcu. To dość wrażliwy gatunek zboża. Wymaga gleby żyznej.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 150 cm.

Źdźbło jest wysokie na 40-150 cm.

Kłoski są osadzone pojedynczo na wycięciach w pędzie. Jajowate plewy wytwarzają co najmniej trzy podłużne żeberka. Każdy kłosek ma zwykle po cztery kwiaty. Są bezostne lub posiadają ości - w zależności od odmiany.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To najczęściej uprawiane zboże na świecie. Prawdopodobnie zboże to uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Uprawy w Polsce zajmują aż 2,3 mln ha obszarów rolnych, z których zbiera się 9 milionów ton rocznie.

Przodkiem pszenicy zwyczajnej jest pszenica samopsza (Triticum monococcum).

Z ziarna wytwarza się mąkę pszenną, która stanowi surowiec do wypieku pieczywa, wyrobu makaronów. Wytwarza sie też kaszę mannę, płatki śniadaniowe, słód browarniczy, gluten. Wykorzystuje się także pszenne otręby.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-04, GAT-14057


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

           Kwitnie pszenica zwyczajna.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

rośliny uprawne
trawy
zboża
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaPszenica orkisz
Triticum spelta
ikonaPszenica twarda
Triticum durum
Wiechlinowate, trawy
Wiechlinowate, trawy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.