Pszenica zwyczajna
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) to gatunek trawy jednorocznej lub dwuletniej o wąskim kłosie, pospolicie uprawianej na całym świecie. To jedno z pospolitych zbóż o dużym znaczeniu gospodarczym. Pszenicę uprawia się w wielu odmianach.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Nicolette Wollentin - Fotolia.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Zboże to uprawiane jest na całym świecie. W Polsce na terenie calego kraju.
Kwitnie w czerwcu. To dość wrażliwy gatunek zboża. Wymaga gleby żyznej.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 150 cm.
Źdźbło jest wysokie na 40-150 cm.
Kłoski są osadzone pojedynczo na wycięciach w pędzie. Jajowate plewy wytwarzają co najmniej trzy podłużne żeberka. Każdy kłosek ma zwykle po cztery kwiaty. Są bezostne lub posiadają ości - w zależności od odmiany.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To najczęściej uprawiane zboże na świecie. Prawdopodobnie zboże to uprawiano już 9 tysięcy lat temu. Uprawy w Polsce zajmują aż 2,3 mln ha obszarów rolnych, z których zbiera się 9 milionów ton rocznie.
Przodkiem pszenicy zwyczajnej jest pszenica samopsza (Triticum monococcum).
Z ziarna wytwarza się mąkę pszenną, która stanowi surowiec do wypieku pieczywa, wyrobu makaronów. Wytwarza sie też kaszę mannę, płatki śniadaniowe, słód browarniczy, gluten. Wykorzystuje się także pszenne otręby.
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | Kwitnie pszenica zwyczajna. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
roślina zielna dwuletnia
nasłonecznione
synantropijne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
© medianauka.pl, 2018-12-04, GAT-14057