Purchawkowate
Purchawkowate (Lycoperdaceae) to rodzina grzybów z rzędu purchawkowatych. To tej rodziny należy rodzaj purchawka (Lycoperdon), kurzawka (Bovista) i czasznica (Calvatia). Grzyby te zaliczamy do podstawczaków. Do rodzaju purchawek w Europie zaliczamy kilkanaście gatunków.
Wygląd
Owocniki purchawek mają kulisty lub gruszkowaty kształt. Owocniki wypełnione są tak zwaną glebą, która z wiekiem wysycha i staje się pylista. Gleba zawiera zarodniki.
Gatunki
To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.

Calvatia excipuliformis
Czasznica workowata (Calvatia excipuliformis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. Ma brązowa barwę. Bez wyraźnego zapachu.

Calvatia gigantea
Purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea) to gatunek ogromnego, jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych o kwaskowym zapachu (młode owocniki) i delikatnym smaku.

Lycoperdon umbrinum
Purchawka brunatna (Lycoperdon umbrinum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. Ma brązowa barwę.

Lycoperdon perlatum
Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. To jedna z częściej spotykanych purchawek.

Lycoperdon pyriforme
Purchawka gruszkowata (Lycoperdon pyriforme) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych o nieprzyjemnym zapachu i łagodnym smaku.

Lycoperdon echinatum
Purchawka jeżowata (Lycoperdon echinatum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych.
Zdjęcia - galeria
Galeria ta zawiera zdjęcia gatunków opisywanych w tym artykule. Więcej zdjęć można zwykle znaleźć w artykułach, opisujących poszczególne rodzaje i gatunki.






Inne gatunki
- kurzawka czerniejąca (Bovista nigriscens)
- Bovista paludosa
- kurzawka ołowiana (Bovista plumbea)
- Bovista polymorpha
- Bovista pusilla
- Bovistella radicata
- Calvatia cyathiformis
- czasznica oczkowata (Calvatia utriformis)
- przewrotka łysa (Disciseda candida)
- purchawka cuchnąca (Lycoperdon foetidum)
- Lycoperdon lividum
- purchawka miękka (Lycoperdon molle)
- purchawka spłaszczona (Vascellum pratense)
Występowanie i środowisko

© kichigin19 - stock.adobe.com
Tryb życia i zachowanie
To głównie saprofity.
Rozmnażanie
Gdy purchawki dojrzewają, na ich szczycie pojawia się otwór, przez który uchodzą zarodniki, tworząc charakterystyczną chmurę, dym. Uwolnienie zarodników często jest bardzo efektowne w momencie, gdy nadepniemy na owocnik. Dzieci skrzętnie wykorzystują to zjawisko, gdy napotkają dojrzałe purchawki w lesie.
Ochrona i zagrożenia
Purchawki nie mają większego znaczenia dla człowieka.

Pytania
Czy purchawki są jadalne?
Większość krajowych purchawek to grzyby jadalne. Purchawki są jednak jadalne tylko wówczas, gdy ich wnętrze jest białe. Owocnik kroi się na plastry i smaży jak kotlety. Mało tego, to jedne z największych grzybów jadalnych. Na przykład purchawica olbrzymia może ważyć nawet 20 kg!
W rzeczywistości to rzadko zbierane przez grzybiarzy grzyby. Niestety purchawki można pomylić z młodymi owocnikami śmiertelnie trojącymi muchomorami i silnie trującymi tęgoskórami.
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Czasznica workowata: Okres występowania owocników czasznicy workowatej. | |||||||
● | ● | ● | Purchawica olbrzymia: Okres występowania owocników purchawicy olbrzymiej. | |||||||||
● | ● | ● | Purchawka brunatna: Okres występowania owocników purchawki brunatnej. | |||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Purchawka chropowata: Okres występowania owocników purchawki chropowatej. | |||||||
● | ● | ● | ● | Purchawka gruszkowata: Okres występowania owocników purchawki gruszkowatej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Purchawka jeżowata: Okres występowania owocników purchawki jeżowatej. |
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-02-12, RODZ-1577
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-06