Purchawkowate

Purchawkowate (Lycoperdaceae) to rodzina grzybów z rzędu purchawkowatych. To tej rodziny należy rodzaj purchawka (Lycoperdon), kurzawka (Bovista) i czasznica (Calvatia). Grzyby te zaliczamy do podstawczaków. Do rodzaju purchawek w Europie zaliczamy kilkanaście gatunków.

Wygląd

Owocniki purchawek mają kulisty lub gruszkowaty kształt. Owocniki wypełnione są tak zwaną glebą, która z wiekiem wysycha i staje się pylista. Gleba zawiera zarodniki.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów. Kliknij na nazwę gatunkową, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.



Inne gatunki

  • kurzawka czerniejąca (Bovista nigriscens)
  • Bovista paludosa
  • kurzawka ołowiana (Bovista plumbea)
  • Bovista polymorpha
  • Bovista pusilla
  • Bovistella radicata
  • Calvatia cyathiformis
  • czasznica oczkowata (Calvatia utriformis)
  • przewrotka łysa (Disciseda candida)
  • purchawka cuchnąca (Lycoperdon foetidum)
  • Lycoperdon lividum
  • purchawka miękka (Lycoperdon molle)
  • purchawka spłaszczona (Vascellum pratense)

Występowanie i środowisko

Purchawka
© kichigin19 - stock.adobe.com
Purchawki występują pospolicie w naszym kraju. Można je spotkać we wszystkich lasach, na łąkach i pastwiskach, w parkach i ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

To głównie saprofity.

Rozmnażanie

Gdy purchawki dojrzewają, na ich szczycie pojawia się otwór, przez który uchodzą zarodniki, tworząc charakterystyczną chmurę, dym. Uwolnienie zarodników często jest bardzo efektowne w momencie, gdy nadepniemy na owocnik. Dzieci skrzętnie wykorzystują to zjawisko, gdy napotkają dojrzałe purchawki w lesie.

Ochrona i zagrożenia

Purchawki nie mają większego znaczenia dla człowieka.

Pytania

Pytania

Czy purchawki są jadalne?

Większość krajowych purchawek to grzyby jadalne. Purchawki są jednak jadalne tylko wówczas, gdy ich wnętrze jest białe. Owocnik kroi się na plastry i smaży jak kotlety. Mało tego, to jedne z największych grzybów jadalnych. Na przykład purchawica olbrzymia może ważyć nawet 20 kg!

W rzeczywistości to rzadko zbierane przez grzybiarzy grzyby. Niestety purchawki można pomylić z młodymi owocnikami śmiertelnie trojącymi muchomorami i silnie trującymi tęgoskórami.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Czasznica workowata: Okres występowania owocników czasznicy workowatej.
         Purchawica olbrzymia: Okres występowania owocników purchawicy olbrzymiej.
         Purchawka brunatna: Okres występowania owocników purchawki brunatnej.
       Purchawka chropowata: Okres występowania owocników purchawki chropowatej.
        Purchawka gruszkowata: Okres występowania owocników purchawki gruszkowatej.
       Purchawka jeżowata: Okres występowania owocników purchawki jeżowatej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-02-12, RODZ-1577
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-06



©® Media Nauka 2008-2023 r.