logo



Purchawkowate

Purchawkowate (Lycoperdaceae) to rodzina grzybów z rzędu purchawkowatych. To tej rodziny należy rodzaj purchawka (Lycoperdon), kurzawka (Bovista) i czasznica (Calvatia). Grzyby te zaliczamy do podstawczaków. Do rodzaju purchawek w Europie zaliczamy kilkanaście gatunków.

Wygląd

Owocniki purchawek mają kulisty lub gruszkowaty kształt. Owocniki wypełnione są tak zwaną glebą, która z wiekiem wysycha i staje się pylista. Gleba zawiera zarodniki.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Czasznica workowataCzasznica workowata PL

Calvatia excipuliformis

Czasznica workowata (Calvatia excipuliformis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. Ma brązowa barwę. Bez wyraźnego zapachu.


Purchawica olbrzymiaPurchawica olbrzymia PL

Calvatia gigantea

Purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea) to gatunek ogromnego, jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych o kwaskowym zapachu (młode owocniki) i delikatnym smaku.


Purchawka brunatnaPurchawka brunatna PL

Lycoperdon umbrinum

Purchawka brunatna (Lycoperdon umbrinum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. Ma brązowa barwę.


Purchawka chropowataPurchawka chropowata PL

Lycoperdon perlatum

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. To jedna z częściej spotykanych purchawek.


Purchawka gruszkowataPurchawka gruszkowata PL

Lycoperdon pyriforme

Purchawka gruszkowata (Lycoperdon pyriforme) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych o nieprzyjemnym zapachu i łagodnym smaku.


Purchawka jeżowataPurchawka jeżowata PL

Lycoperdon echinatum

Purchawka jeżowata (Lycoperdon echinatum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych.





Inne gatunki

  • kurzawka czerniejąca (Bovista nigriscens)
  • Bovista paludosa
  • kurzawka ołowiana (Bovista plumbea)
  • Bovista polymorpha
  • Bovista pusilla
  • Bovistella radicata
  • Calvatia cyathiformis
  • czasznica oczkowata (Calvatia utriformis)
  • przewrotka łysa (Disciseda candida)
  • purchawka cuchnąca (Lycoperdon foetidum)
  • Lycoperdon lividum
  • purchawka miękka (Lycoperdon molle)
  • purchawka spłaszczona (Vascellum pratense)

Występowanie i środowisko

Purchawka
© kichigin19 - stock.adobe.com
Purchawki występują pospolicie w naszym kraju. Można je spotkać we wszystkich lasach, na łąkach i pastwiskach, w parkach i ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

To głównie saprofity.

Rozmnażanie

Gdy purchawki dojrzewają, na ich szczycie pojawia się otwór, przez który uchodzą zarodniki, tworząc charakterystyczną chmurę, dym. Uwolnienie zarodników często jest bardzo efektowne w momencie, gdy nadepniemy na owocnik. Dzieci skrzętnie wykorzystują to zjawisko, gdy napotkają dojrzałe purchawki w lesie.

Ochrona i zagrożenia

Purchawki nie mają większego znaczenia dla człowieka.

Pytania

Pytania

Czy purchawki są jadalne?

Większość krajowych purchawek to grzyby jadalne. Purchawki są jednak jadalne tylko wówczas, gdy ich wnętrze jest białe. Owocnik kroi się na plastry i smaży jak kotlety. Mało tego, to jedne z największych grzybów jadalnych. Na przykład purchawica olbrzymia może ważyć nawet 20 kg!

W rzeczywistości to rzadko zbierane przez grzybiarzy grzyby. Niestety purchawki można pomylić z młodymi owocnikami śmiertelnie trojącymi muchomorami i silnie trującymi tęgoskórami.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

       Czasznica workowata: Okres występowania owocników czasznicy workowatej.
         Purchawica olbrzymia: Okres występowania owocników purchawicy olbrzymiej.
         Purchawka brunatna: Okres występowania owocników purchawki brunatnej.
       Purchawka chropowata: Okres występowania owocników purchawki chropowatej.
        Purchawka gruszkowata: Okres występowania owocników purchawki gruszkowatej.
       Purchawka jeżowata: Okres występowania owocników purchawki jeżowatej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




© medianauka.pl, 2021-02-12, RODZ-1577
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-06





 

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Jak suszyć grzyby?

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Mikoryza

Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby trujące

Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.




Polecamy w naszym sklepie

Grzybownik i mapa
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Atlas grzybów - kieszonkowy
Botanika
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.