Purchawka brunatna
Purchawka brunatna (Lycoperdon umbrinum) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych. Ma brązowa barwę.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Lancan – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL
Występuje w lasach iglastych w pobliżu świerków.
Owocniki pojawiają się od lipca do września.
Morfologia i anatomia
Owocnik ma 2-4,5 cm średnicy. Ma brązowy kolor. Kształt kulisty lub gruszkowaty. Podstawa jaśniejsza. Wierzch pokryty drobnymi kolcami. W szczycie powstaje z wiekiem otwór, przez który uchodzą zarodniki. Wnętrze najpierw białe, potem żółtawe i ciemnobrązowe.
Podobne gatunki
Purchawkę można pomylić purchawką miękką.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Lycoperdon umbrinum
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Owocnik ma brązowy kolor. Kształt kulisty lub gruszkowaty. Podstawa jaśniejsza. Wierzch pokryty drobnymi kolcami.
Calvatia excipuliformis
Smak: brak danych
Zapach: brak
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Bez wyraźnego zapachu. Ma ochrowy, brązowy kolor. Na wydłużonej podstawie, trzonie, który stanowi od połowy do 3/4 wysokości owocnika znajduje się kulista główka.
Lycoperdon pyriforme
Smak: brak danych
Zapach: nieprzyjemny
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Owocnik ma biały, potem ochrowy, jasnobrązowy i szarobrązowy kolor. Ma gruszkowaty kształt, często z wyraźną nóżką. Wierzch brodawkowaty, chropowaty, ziarnisty, często wierzch ma garbek.
Lycoperdon perlatum
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Owocnik najpierw biały, później brązowiejący. Kształt gruszkowaty. Owocnik pokryty jest brodawkami, które łatwo schodzą przy przetarciu. Wnętrze białe, z wiekiem ciemniejące.
Amanita virosa
Smak: brak danych
Zapach: stęchlizna, miodowy, nieprzyjemny
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie stęchlizną i nieco miodem. Kapelusz nie bywa rozpostarty. Blaszki wolne przy trzonie, białe. Miąższ Trzon zwężający się ku górze, pokryty łuskami, bulwa w pochewce.
Rozmnażanie
Wysyp żółtobrązowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.

Pytania
Grzyb jadalny gdy wnętrze jest białe.Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników purchawki brunatnej. |
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
Jak postępować przy zatruciu grzybami?

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza

Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-12, GAT-639050