Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Remiz, remiz zwyczajny
(Remiz pendulinus)

Remiz (Remiz pendulinus) to mały ptak z rodziny remizów o największym zasięgu występowania z tej rodziny. Jest mniejszy od wróbla. Kark, podbródek są popielate, czarna maska na głowie, u młodych osobników pręga jest brązowa, grzbiet ma kolor kasztanowaty, spód białawy, na piersi rdzawy nalot. Samica jest upierzona mniej jaskrawo.

Remiz, remiz zwyczajny (Remiz pendulinus)
© Wolfgang Kruck - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Remiz, remiz zwyczajny (Remiz pendulinus)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Penduline-tit
niemiecka: Beutelmeise
czeska: Moudivláček lužní
francuska: Rémiz penduline
hiszpańska: Pájaro moscón europeo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Remiz, remiz zwyczajny - mapa występowania na świecieRemiz, remiz zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 11 cm
Ciężar: do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Remizy (Remizidae)
Głos
Cienki odgłos, przypominający "ciiiiiiii", łagodne i pogodne. Odzywa się rzadko.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje południową i środkową Europę, Azję. Zimuje na południu Europy i w Azji. Zajmuje łęgowe tereny na rzekami, jeziorami, stawami. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje do nas w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. Sprawnie porusza się w gąszczu drzew i krzewów. Nie ma charakterystycznego lotu.

Pożywienie

Zjada owady, pająki, jesienią żywi się nasionami trzciny.

Rozmnażanie

Gniazdo misternie utkane z włókien kwiatostanów wierzb i topól ma formę wiszącej kulistej torby z bocznym wejściem. Ptak przytwierdza je do cienkich gałązek. Wyprowadza dwa lęgi w roku, w maju i czerwcu. Samica składa od 5 do 8 jaj (zwykle 6), które są wysiadywane przez 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 15-20 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Remiz jest to gatunek chroniony w naszym kraju.

Ciekawostki

Młode remizy po opuszczeniu gniazda wracają do niego na nocleg. Jest to bardzo rzadko spotykane zjawisko wśród europejskich ptaków.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-11-21, GAT-644


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
remiz
  tlo-ikonatlo-ikona        

Do Polski przylatują remizy

    tlo-ikona       

Trwa pierwszy okres lęgowy remiza

     tlo-ikona      

Trwa drugi okres lęgowy remiza

        tlo-ikonatlo - ikona  

Remizy odlatują z Polski na południe Europy na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.