Logo Serwisu Media Nauka

Rogatek z Port Jackson
(Heterodontus portusjacksoni)

Rogatek z Port Jackson (Heterodontus portusjacksoni) to przedstawiciel rodziny rogatkowatych, żyjący w tropikalnych wodach Australii. Samce są mniejsze od samic. Rekin ten ma zaokrągloną głowę z małym pyskiem. Nad okiem jest wyraźnie widoczny wyrostek kostny. Ubarwienie ciała piaskowe z ciemnymi smugami.

Rogatek z Port Jackson (Heterodontus portusjacksoni)
© Roland Bircher - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rogatek z Port Jackson (Heterodontus portusjacksoni)
Nazwy obce
angielska: Port Jackson Shark
niemiecka: Port-Jackson-Stierkopfhai
francuska: Requin dormeur de Port-Jackson
hiszpańska: Tiburón de Port Jackson
Pierwsze opisanie gatunku
(Meyer, 1793)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 160 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ryby chrzęstnoszkieletowe (Chondrichthyes)
Rząd: Rogatkokształtne (Heterodontiformes)
Rodzina: Rogatkowate (Heterodontidae)

Występowanie i środowisko

Występuje od wód płytkich do 170 m głębokości. Spotykany jest w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Jest to gatunek wędrowny. Potrafi pokonać odległość 800 km na tarlisko. Prowadzi przydenny tryb życia.

Morfologia i anatomia

Samce dorastają zwykle do długości 75 cm, samice do 95 cm długości ciała. Największy okaz miał 1,6 m długości. Uzębienie składa się z ostrych i małych zębów umieszczonych z przodu i dużych trących z tyłu. Rekin ten ma płetwę odbytową i kolce w obu płetwach grzbietowych. Płetwy piersiowe są dość duże.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce takie jak skorupiaki, mięczaki, jeżowce, rozgwiazdy, czasem także na ryby.

Rozmnażanie

W okresie godowym kilka samców towarzyszy samicy. Zapłodnienie jest wewnętrzne. Samica składa od 10 do 16 skórzastych jaj do szczelin znajdujących się na dnie. Młode wylegają się po 9-12 miesiącach, odżywiając się przez ten czas zawartością woreczka żółtkowego. Młode mają wówczas około 25 cm długości.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-07-02, GAT-4093








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.