logo

Rybitwa królewska

Rybitwa królewska (Sterna maxima) to gatunek ptaka z rodziny meowatych. Upierzenie z wierzchu jasnoszare, reszta biała poza ciemniejszym z tyłu głowy czubem i obszaru wokół oczu. Nogi ciemne. Dziób jest pomarańczowy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje na wybrzeżach obu ameryk i zachodniej części Afryki.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-30, GAT-2596




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaRybitwa czubata
Sterna sandvicensis
ikonaRybitwa popielata
Sterna paradisaea
ikonaRybitwa różowa
Sterna dougallii
ikonaRybitwa rzeczna
Sterna hirundo
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.