logo




Mewowate, mewy

Mewy, mewowate (Laridae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 99 gatunków w 23 rodzajach. Ostatnio do mewowatych zaliczono w randze podrodziny rybitwy. W Polsce żyje 29 gatunków z tej rodziny ptaków. To najbardziej znane morskie ptaki.

Wygląd

Wśród mewowatych nie występuje dymorfizm płciowy, występuje jednak polimorfizm wiekowy. Upierzenie zwykle białe lub popielate z czarnymi dodatkami. Samce są nieco większe od samic. Skrzydła są na ogół długie.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Mewa białogłowaMewa białogłowa PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Bardzo nieliczny

Larus cachinnans

Mewa białogłowa (Larus cachinnans) to ptak z rodziny mewowatych. W szacie godowej osobników dorosłych upierzenie jest białe poza szarym płaszczem, czarnymi zakończeniami skrzydeł. Dziób jest żółty. Nogi są żółtawe lub cieliste.


Mewa bladaMewa blada PL Zalatujący Skrajnie nieliczny

Larus hyperboreus

Mewa blada to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. To jedna z największych rodzimych mew. Osobniki dorosłe są podobne do mewy srebrzystej. Odróżniają je jednak od tamtego gatunku jasny płaszcz i białe zakończenia skrzydeł.


Mewa cienkodziobaMewa cienkodzioba PL Zalatujący wyjątkowo  ! 

Larus genei

Mewa cienkodzioba to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Mewa ta jest podobna do śmieszki w szacie spoczynkowej. Ma smukłą sylwetkę. W szacie godowej ma szary wierzch, ciemne zakończenie skrzydeł. Dziób cienki, czerwonawy.


Mewa czarnogłowaMewa czarnogłowa PL Lęgowy sporadycznie Zalatujący Skrajnie nieliczny  ! 

Larus melanocephalus

Mewa czarnogłowa (Larus melanocephalus) to gatunek mewy, podobny nieco do śmieszki. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa jest czarna, reszta biała, poza popielatym grzbietem i skrzydłami.


Mewa delawarskaMewa delawarska PL Zalatujący

Larus delawarensis

Mewa delawarska (Larus delawarensis) to ptak z rodziny mewowatych. Ma dość silny dziób, żółtawy z charakterystyczną czarną przepaską. Ma szary płaszcz, czarne zakończenie skrzydeł, reszta biała. Nogi żółtawe.


Mewa karaibskaMewa karaibska PL Zalatujący wyjątkowo

Larus atricilla

Mewa karaibska (Larus atricilla) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Mewa ta jest podobna do śmieszki w szacie godowej.


Mewa małaMewa mała PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Skrajnie nieliczny  ! 

Hydrocoloeus minutus

Mewa mała (Hydrocoloeus minutus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. To nasza najmniejsza mewa. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej ubarwienie głowy jest czarne.


Mewa modrodziobaMewa modrodzioba PL Zalatujący wyjątkowo

Pagophila eburnea

Mewa modrodzioba (Pagophila eburnea) to ptak z rodziny mewowatych. Dorosłe ptaki mają białe upierzenie. Dziób ma szaroniebieską barwę. Jego koniec jest żółtawy. Oczy i nogi ciemne.


Mewa obrożnaMewa obrożna PL Zalatujący

Xema sabini

Mewa obrożna (Xema sabini) to gatunek mewy, jedyny przedstawiciel rodzaju Xema. występują dwie grupy wiekowe, różniące się wyglądem. Ma długie skrzydła, mocno wcięty ogon. W szacie letniej głowa ciemna z czarną obrożą.


Mewa polarnaMewa polarna PL Zalatujący

Larus glaucoides

W wyglądzie przypomina mewę bladą, od której różni się mniejszą głową, krótszym dziobem i nieco dłuższymi skrzydłami. Występują cztery grupy wiekowe, różniące się wyglądem.


Mewa preriowaMewa preriowa PL Zalatujący wyjątkowo

Larus pipixcan

Mewa preriowa (Larus pipixcan) to gatunek mewy, podobny do śmieszki i mewy karaibskiej. Głowa czarna z białą obrączką wokół oka. Ogon czarno-biały, wierzch szary, reszta biała.


Mewa różowaMewa różowa PL Zalatujący wyjątkowo

Rhodostethia rosea

Mewa różowa (Rhodostethia rosea) to gatunek mewy. Mewa ta ma spiczasty ogon, ostro zakończone końce skrzydeł, czarną obrożę na głowie w szacie letniej. Upierzenie białe z szarym wierzchem. Spód ma różowy odcień.


Mewa siodłataMewa siodłata PL Przelotny / przylatujący

Larus marinus

Mewa siodłata (Larus marinus) to gatunek dużej mewy. Upierzenie białe, poza czarnym grzbietem i skrzydłami. Nogi są cieliste. Dziób jest żółty z charakterystyczną cielistą plamką na żuchwie.


Mewa siwa, mewa pospolitaMewa siwa, mewa pospolita PL Lęgowy Bardzo nieliczny

Larus canus

Mewa siwa, mewa pospolita (Larus canus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie jest białe na głowie, szyi, ogonie i na spodzie. Skrzydła są popielate i czarne na końcach z białymi plamami.


Mewa srebrzystaMewa srebrzysta PL Lęgowy Bardzo nieliczny

Larus argentatus

Mewa srebrzysta (Larus argentatus) to duża, rodzima mewa. Dziób jest żółty z charakterystyczną czerwoną plamką przy końcu dolnej jego części. Nogi są cieliste. Oczy mają jasną tęczówkę.


Mewa śmieszkaMewa śmieszka PL Lęgowy Średnio liczny

Larus ridibundus

Mewa śmieszka (Larus ridibundus) to gatunek mewy wielkości gołębia. Jest bardzo pospolita i najczęściej występująca mewa w naszym kraju. Skrzydła są ostro zakończone, wąskie. Głowa brązowa, sięgająca tylko potylicy.


Mewa trójpalczastaMewa trójpalczasta PL Zalatujący

Rissa tridactyla

Mewa trójpalczasta to zalatująca nieregularnie do Polski ptak morski o białym ubarwieniu z czarnymi pręgami i plamami. Szata młodociana różni się od szaty dorosłego ptaka. Głowa, szyja, spód i ogon są białe, grzbiet i skrzydła - popielate.


Mewa żółtonogaMewa żółtonoga PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący

Larus fuscus

Mewa żółtonoga (Larus fuscus) to ptak z rodziny mewowatych. Wierzch ciała ubarwiony na ciemnoszaro, końcówki skrzydeł czarne. Reszta upierzenia jest biała. Dziób żółty z czerwona plamą na żuchwie. Nogi żółte.


OrlicaOrlica PL Zalatujący

Larus ichthyaetus

Orlica (Larus ichthyaetus) to gatunek dużej mewy. Ma popielate upierzenie z wierzchu, białe od spodu. Końce skrzydeł czarne z białymi plamami. Głowa czarna w szacie godowej. Na dziobie znajduje się charakterystyczna czarna przepaska.


Rybitwa białoczelnaRybitwa białoczelna PL Lęgowy Bardzo nieliczny  ! 

Sternula albifrons

Rybitwa białoczelna (Sternula albifrons) to najmniejsza z rodzimych rybitw. Jest wielkości jerzyka. Głowa z wierzchu jest czarna. Skrzydła i grzbiet mają popielatą barwę. Dość długi dziób jest żółty.


Rybitwa białoskrzydłaRybitwa białoskrzydła PL Lęgowy Bardzo nieliczny

Chlidonias leucopterus

Rybitwa białoskrzydła to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. W szacie godowej większa cześć ciała jest czarna, poza białym ogonem, skrzydłami. Dziób i nogi są czerwone. W szacie spoczynkowej ma białe czoło i spód, a wierzch szary.


Rybitwa białowąsaRybitwa białowąsa PL Lęgowy Bardzo nieliczny  ! 

Chlidonias hybridus

Rybitwa białowąsa (Chlidonias hybridus) to ptak z rodziny mewowatych. Ogon jest prosto ścięty. W szacie godowej głowa z wierzchu jest czarna, wierzch popielaty z jaśniejszymi skrzydłami, policzki białe. spód szary. Nogi i dziób mają ciemnoczerwony kolor.


Rybitwa czarnaRybitwa czarna PL Lęgowy Nieliczny  ! 

Chlidonias niger

Rybitwa czarna (Chlidonias niger ) to gatunek rybitwy, która w szacie godowej ma czarną przednią część ciała. Skrzydła z wierzchu są ciemne, zaś szare od spodu. Pokrywy podogonowe są białe. W szacie spoczynkowej ciało z wierzchu jest szare, spód biały.


Rybitwa czubataRybitwa czubata PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący Skrajnie nieliczny  ! 

Sterna sandvicensis

Rybitwa czubata (Sterna sandvicensis) to gatunek ptaka morskiego z rodziny mewowatych. Na potylicy występuje czub. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa jest czarna, szyja, spód ciała oraz ogon są białe, reszta popielata.


Rybitwa krótkodziobaRybitwa krótkodzioba PL Zalatujący  ! 

Gelochelidon nilotica

Rybitwa krótkodzioba (Gelochelidon nilotica) to gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny mewowatych o smukłym ciele, długich skrzydłach i rozwidlonym ogonie. Posiada charakterystyczny, krótki, gruby, cały czarny dziób oraz dość długie nogi.


Rybitwa popielataRybitwa popielata PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący  ! 

Sterna paradisaea

Rybitwa popielata (Sterna paradisaea) to ptak zaliczany do mewowatych. Upierzenie samca i samicy podobne. W szacie godowej głowa z wierzchu jest czarna, reszta głowy i ogon są białe, pozostała cześć popielata.


Rybitwa różowaRybitwa różowa PL Zalatujący wyjątkowo  ! 

Sterna dougallii

Rybitwa różowa (Sterna dougallii) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. W szacie letniej spód wyraźnie biały, płaszcz popielaty, dziób czarny, czasem z czerwoną nasadą. Nogi czerwone. Na piersi widać różowy nalot.


Rybitwa rzecznaRybitwa rzeczna PL Lęgowy Nieliczny  ! 

Sterna hirundo

Rybitwa rzeczna to jedna z najliczniej występujących rybitw w Polsce. Ptak ten ma smukłą sylwetkę o białym upierzeniu od spodu i popielatym z wierzchu. Na głowie latem i wiosną znajduje się czarna czapeczka.


Rybitwa wielkodziobaRybitwa wielkodzioba PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący  ! 

Sterna caspia

Rybitwa wielkodzioba to największa rybitwa na świecie, zalatująca także do naszego kraju. Cechą charakterystyczną jest czerwony, silny dziób i czarna czapeczka, sięgająca pod oczy.


Mewa czarnodziobaMewa czarnodzioba

Larus bulleri

To zagrożony wyginięciem gatunek mewy z umiarkowanych szerokości geograficznych. Ma białe upierzenie z czarnymi zakończeniami lotek. Dziób czarny. Oczy mają żółte źrenice.


Mewa czerwonodziobaMewa czerwonodzioba

Chroicocephalus novaehollandiae

Mewa czerwonodzioba (Chroicocephalus novaehollandiae) to gatunek mewy. Upierzenie wierzchu skrzydeł szare, ogona czarne, reszta biała. Wokół oka jasnej tęczówce czerwona obrączka. Dziób i nogi czerwone.


Mewa magellańskaMewa magellańska

Leucophaeus scoresbii

Mewa magellańska (Leucophaeus scoresbii) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Upierzenie jest białe, płaszcz ciemnoszary, zakończenia skrzydeł czarne. Tęczówki oczu jasne. Dziób i nogi czerwone.


Mewa ochockaMewa ochocka

Larus schistisagus

Mewa ochocka to przedstawiciel podrodziny mew.Upierzenie białe z brązowym kreskowaniem, część grzbietowa i skrzydła czarne. Dziób żółty, nogi czerwone.


Mewa przylądkowaMewa przylądkowa

Larus hartlaubii

Mewa przylądkowa (Larus hartlaubii) to gatunek mewy. Upierzenie białe z szarym wierzchem i czarno-białym ogonem. Dziób ciemny, ostro zakończony.


Mewa szarogłowaMewa szarogłowa

Chroicocephalus cirrocephalus

Mewa szarogłowa (Chroicocephalus cirrocephalus) to gatunek mewy. Upierzenie głowy i wierzchu ciała szare, ogon ciemny. Kark, szyja, spód białe. Wokół oka czerwona obrączka. Dziób i nogi czerwone.


Mewa śniadaMewa śniada

Larus heermanni

Mewa śniada (Larus heermanni) to gatunek mewy. Upierzenie głowy białe, reszta szara, skrzydła ciemniejsze, prawie czarne. Ogon czarno-biały. Dziób czerwony z ciemnym zakończeniem. Nogi prawie czarne.


Mewa widłosternaMewa widłosterna

Creagrus furcatus

Mewa widłosterna (Creagrus furcatus) to gatunek mewy o charakterystycznym wyglądzie. Głowa czarna z białą nasadą dzioba, który dalej jest czarny, a na końcu szary. Wierzch szary, spód biały, ogon rozwidlony.


Rybitwa amazońskaRybitwa amazońska

Phaetusa simplex

Rybitwa amazońska (Phaetusa simplex) to gatunek ptaka z rodziny mew. Samiec i samica wyglądają podobnie. Ubarwienie biało-szare z czarnym wierzchem głowy i ogonem. Dziób duży, silny, żółty, wygięty w dół. Nogi również żółte.


Rybitwa królewskaRybitwa królewska

Sterna maxima

Rybitwa królewska (Sterna maxima) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Upierzenie z wierzchu jasnoszare, reszta biała poza ciemniejszym z tyłu głowy czubem i obszaru wokół oczu. Nogi ciemne. Dziób jest pomarańczowy.


Rybołówka atolowaRybołówka atolowa

Anous minutus

Rybołówka atolowa, rybitwa szarosterna (Anous minutus) to gatunek morskiego ptaka z rodziny mewowatych. Dziób, nogi i upierzenie ciemne z jaśniejszą głową. Czoło i wierzch głowy niemalże białe.


Rybołówka brunatnaRybołówka brunatna

Anous stolidus

Rybołówka brunatna, rybitwa brunatna (Anous stolidus) to gatunek morskiego ptaka z rodziny mewowatych. Dziób, nogi czarne, upierzenie ciemnobrązowe z jaśniejszą głową z wierzchu.


Rybołówka cienkodziobaRybołówka cienkodzioba

Anous tenuirostris

Rybołówka cienkodzioba (Anous tenuirostris) to gatunek morskiego ptaka z rodziny mewowatych. Cienkim dość długi dziób oraz nogi są czarne, upierzenie szaroniebieskawe z jaśniejszą głową.





Inne gatunki

  • rybitwa biała (Gygis alba)
  • rybitwa wąsata (Larosterna inca)
  • mewa armeńska (Larus armenicus)
  • mewa argentyńska (Larus atlanticus)
  • mewa śródziemnomorska (Larus audouinii)
  • mewa pręgosterna (Larus belcheri)
  • mewa tybetańska (Larus brunnicephalus)
  • mewa kalifornijska (Larus californicus)
  • mewa japońska (Larus crassirostris)
  • mewa południowa (Larus dominicanus)
  • mewa galapagoska (Larus fuliginosus)
  • mewa lodowa (Larus glaucescens)
  • mewa przydymiona (Larus hemprichii)
  • mewa białooka (Larus leucophthalmus)
  • mewa meksykańska (Larus livens)
  • mewa patagońska (Larus maculipennis)
  • mewa szara (Larus modestus)
  • mewa zachodnia (Larus occidentalis)
  • mewa grubodzioba (Larus pacificus)
  • mewa kanadyjska (Larus philadelphia)
  • mewa reliktowa (Larus relictus)
  • mewa chińska (Larus saundersi)
  • mewa andyjska (Larus serranus)
  • mewa arktyczna (Larus thayeri)
  • rybitwa szara (Procelsterna albivitta)
  • rybitwa polinezyjska (Procelsterna cerulea)
  • mewa krótkodzioba (Rissa brevirostris)
  • rybitwa czarnobrzucha (Sterna acuticauda)
  • rybitwa czarnoczelna (Sterna albostriata)
  • rybitwa aleucka (Sterna aleutica)
  • rybitwa brunatnogrzbieta (Sterna anaethetus)
  • rybitwa mała (Sterna antillarum)
  • rybitwa indyjska (Sterna aurantia)
  • rybitwa nambijska (Sterna balaenarum)
  • rybitwa bengalska (Sterna bengalensis)
  • rybitwa złotodzioba (Sterna bergii)
  • rybitwa chińska (Sterna bernsteini)
  • rybitwa kalifornijska (Sterna elegans)
  • rybitwa gujańska (Sterna eurygnatha)
  • rybitwa czarnoucha (Sterna forsteri)
  • rybitwa czarnogrzbieta (Sterna fuscata)
  • rybitwa jaskółcza (Sterna hirundinacea)
  • rybitwa peruwiańska (Sterna lorata)
  • rybitwa pacyficzna (Sterna lunata)
  • rybitwa nadobna (Sterna nereis)
  • rybitwa arabska (Sterna repressa)
  • rybitwa malutka (Sterna saundersi)
  • rybitwa maoryska (Sterna striata)
  • rybitwa równikowa (Sterna sumatrana)
  • rybitwa brazylijska (Sterna superciliaris)
  • rybitwa maskowa (Sterna trudeaui)
  • rybitwa kergueleńska (Sterna virgata)
  • rybitwa antarktyczna (Sterna vittata)

Występowanie i środowisko

Występują na całej kuli ziemskiej. Mniej licznie występują w tropikalnym klimacie. Zamieszkują głównie wybrzeża mórz i oceanów, ale są obecne także nad wodami śródlądowymi.

Tryb życia i zachowanie

Mewy nie nurkują. Pływają po powierzchni wody, wyszukując w ten sposób pokarmu. Są dość hałaśliwe. Nierzadko żyją w stadach.

Rozmnażanie

Gnieżdżą się w koloniach. Są zasadniczo monogamiczne. Gniazdo to zwykle budowla z wodorostów i innego materiału roślinnego na ziemi lub skałach, rzadziej na drzewach. Samica składa zwykle 2-3 jaja brązowe, oliwkowe lub zielonawe, intensywnie nakrapiane. Masa jaja od 19 g do 117 g. Wysiadywanie trwa 3-5 tygodni. Pisklęta są zagniazdownikami, ale dość długo przebywają w gnieździe. Tuż po wykluciu potrafią już pływać. Przebywają jednak w pobliżu gniazd i są karmione przez rodziców.

Pożywienie

Zjadają głównie pokarm zwierzęcy: ryby, skorupiaki, mięczaki, pierścienice i czasem owady. Poza tym zjadają odpadki, padlinę, pokarm roślinny, czasem małe ptaki i ssaki.

Ochrona i zagrożenia

Status zagrożonej ma mewa czarnodzioba, pięć innych gatunków jest narażonych. Dzięki temu, że pod względem pokarmu mewy są oportunistami, rozwój cywilizacyjny sprzyja wzrostowi liczebności ptaków z tej rodziny.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

Mewa białogłowa: Okres występowania w Polsce mewy białogłowej.
       Mewa mała: Czas przylotów i odlotów mewy małej do Polski.
          Mewa mała: Okres rozrodczy mewy małej.
          Mewa siwa, mewa pospolita: Do Polski przylatuje mewa siwa.
           Mewa siwa, mewa pospolita: Mewa pospolita znosi jaja.
        Mewa siwa, mewa pospolita: Mewa pospolita odlatuje na zimę.
           Mewa srebrzysta: Okres składania jaj u mewy srebrzystej.
          Mewa śmieszka: Okres składania jaj u mewy śmieszki.
          Mewa trójpalczasta: Trwa okres składania jaj przez mewę trójpalczastą.
          Rybitwa białoczelna: Przylot do kraju rybitwy białoczelnej.
          Rybitwa białoczelna: Rybitwa białoczelna odlatuje na zimowiska.
          Rybitwa białoczelna: Trwa okres rozrodu rybitwy białoczelnej.
      Rybitwa białowąsa: W Polsce występuje rybitwa białowąsa.
          Rybitwa czarna: Okres lęgowy rybitwy czarnej.
     Rybitwa czarna: Okres występowania w Polsce rybitwy czarnej.
     Rybitwa rzeczna: Okres występowania w Polsce rybitwy rzecznej.
          Rybitwa rzeczna: Samica rybitwy rzecznej składa jaja.
     Rybitwa wielkodzioba: Okres obserwacji w Polsce rybitwy wielkodziobej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.



© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-175



 

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Mapa świata Puzzle
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.