Logo Media Nauka

Facebook

Mewa ochocka (Larus schistisagus)
© Valeriy Kirsanov - Fotolia.com

Mewa ochocka

Mewa ochocka (Larus schistisagus) to przedstawiciel podrodziny mew. Upierzenie białe z brązowym kreskowaniem, część grzbietowa i skrzydła czarne. Dziób żółty, nogi czerwone. Brak dymorfizmu płciowego.

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wybrzeża morskie wschodniej części Azji i cześć Ameryki Północnej (Alaska).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Mewa ochocka zjada pokarm zwierzęcy, głównie ryby.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-28, GAT-553




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa siodłata
Larus marinus
ikonaMewa srebrzysta
Larus argentatus
ikonaMewa śmieszka
Larus ridibundus
ikonaMewa żółtonoga
Larus fuscus
ikonaOrlica
Larus ichthyaetus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.