logo

Mewa ochocka

Mewa ochocka (Larus schistisagus) to przedstawiciel podrodziny mew. Upierzenie białe z brązowym kreskowaniem, część grzbietowa i skrzydła czarne. Dziób żółty, nogi czerwone. Brak dymorfizmu płciowego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wybrzeża morskie wschodniej części Azji i cześć Ameryki Północnej (Alaska).

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Mewa ochocka zjada pokarm zwierzęcy, głównie ryby.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2013-05-28, GAT-553




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaMewa preriowa
Larus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Paw Puzzle
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.