Logo Media Nauka

Mewa blada (Larus hyperboreus)
© Sandpiper - stock.adobe.com

Mewa blada

Mewa blada (Larus hyperboreus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. To jedna z największych rodzimych mew. Osobniki dorosłe są podobne do mewy srebrzystej. Odróżniają je jednak od tamtego gatunku jasny płaszcz i białe zakończenia skrzydeł. Oko jasne, dziób żółty, na żuchwie czerwona plama, nogi cieliste. W szacie spoczynkowej na głowie i szyi pojawia się delikatne kreskowanie.

Występowanie i środowisko PL

Mewa blada występuje na niemalże wszystkich wybrzeżach wybrzeżach półkuli północnej poza środkową częścią Azji i północnej części Alaski, a także częścią Grenlandii. W Polsce to ptak skrajnie nielicznie przelotny oraz zimujący na Bałtyku.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Można go spotkać przez cały rok.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 64-80 cm, w tym ogona do 22 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 145-170 cm, a ciężar ciała 1,2-2,6 kg.

Pożywienie

To ptak wszystkożerny. Zjada nawet odchody ssaków morskich.

Rozmnażanie

To gatunek monogamiczny. Do lęgów przystępuje od połowy maja do czerwca. Gniazduje na klifach. wysiadywanie trwa 4 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce mewa ta podlega ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-14, GAT-6583


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
ikonaMewa siodłata
Larus marinus
ikonaMewa srebrzysta
Larus argentatus
ikonaMewa śmieszka
Larus ridibundus
ikonaMewa żółtonoga
Larus fuscus
ikonaOrlica
Larus ichthyaetus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.