PL

Mewa żółtonoga

Mewa żółtonoga (Larus fuscus) to ptak z rodziny mewowatych. Wierzch ciała ubarwiony na ciemnoszaro, końcówki skrzydeł czarne. Reszta upierzenia jest biała. Dziób żółty z czerwona plamą na żuchwie. Nogi żółte.

Wyróżniamy 4 podgatunki:

  • L. f. fuscus - mewa żółtonoga,
  • L. f. graellsii - mewa brytyjska,
  • L. f. heuglini - mewa syberyjska,
  • L. f. intermedius - mewa duńska.

Mewa syberyjska bywa uznawana za odrębny gatunek.


Mewa żółtonoga(Larus fuscus)
© Johan - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie i Ameryce Północnej, a także na Grenlandii. W Polsce gatunek ten można spotkać przez cały rok. Wyjątkowo odbywa lęgi. Cześć osobników zimuje w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Występuje w stadach.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 52-62 cm (ogon do 18 cm), rozpiętość skrzydeł wynosi 120-150 cm, a ciężar ciała 550-1200 g.

Pożywienie

Mewa ta jest wszystkożerna.

Rozmnażanie

Gnieździ się kolonijnie na ziemi, rzadziej na skałach i na budynkach. Samica od końca kwietnia do czerwca składa 1-3 jaja. Czas inkubacji trwa 24-27 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek w Polsce podlega ścisłej ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-15, GAT-2574




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.