logo



Mewa siwa, mewa pospolita

Mewa siwa, mewa pospolita (Larus canus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie jest białe na głowie, szyi, ogonie i na spodzie. Skrzydła są popielate i czarne na końcach z białymi plamami. Dziób i nogi są zielonożółtawe. Grzbiet i skrzydła młodych (do 3 lat) są brązowe, ogon z czarną przepaską, ich dziób jest czarny, a nogi popielate.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. U nas to nieliczny ptak lęgowy. Najwięcej osobników można spotkać w środkowym biegu Wisły. Poza lęgami występuje dość licznie nad Bałtykiem. Występuje nad jeziorami i rzekami, bagnami i nad morzem.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny, Do Polski przylatuje w marcu i kwietniu, a odlatuje na zimowiska od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Mewa siwa osiąga 43-56 cm długości ciała i ciężar 300-600 g.

Pożywienie

Zjada wszelki pokarm pochodzenia zwierzęcego oraz jagody.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na ziemi, palach, dachach, wierzbach, w parach lub w koloniach. Samica w maju znosi 2-3 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 23-26 dni. Pisklęta stają się zdolne do lotu po 7-8 tygodniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega ochronie w Polsce.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Do Polski przylatuje mewa siwa.
           Mewa pospolita znosi jaja.
        Mewa pospolita odlatuje na zimę.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaMewa grubodzioba
Larus pacificus
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
ikonaMewa siodłata
Larus marinus
ikonaMewa srebrzysta
Larus argentatus
ikonaMewa żółtonoga
Larus fuscus
Mewowate
Mewowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-2569






Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki Miasto
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.