PL

Mewa siwa, mewa pospolita

Mewa siwa, mewa pospolita (Larus canus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie jest białe na głowie, szyi, ogonie i na spodzie. Skrzydła są popielate i czarne na końcach z białymi plamami. Dziób i nogi są zielonożółtawe. Grzbiet i skrzydła młodych (do 3 lat) są brązowe, ogon z czarną przepaską, ich dziób jest czarny, a nogi popielate.


Mewa siwa, mewa pospolita (Larus canus)
© kazakovmaksim - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. U nas to nieliczny ptak lęgowy. Najwięcej osobników można spotkać w środkowym biegu Wisły. Poza lęgami występuje dość licznie nad Bałtykiem. Występuje nad jeziorami i rzekami, bagnami i nad morzem.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny, Do Polski przylatuje w marcu i kwietniu, a odlatuje na zimowiska od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Mewa siwa osiąga 43-56 cm długości ciała i ciężar 300-600 g.

Pożywienie

Zjada wszelki pokarm pochodzenia zwierzęcego oraz jagody.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada na ziemi, palach, dachach, wierzbach, w parach lub w koloniach. Samica w maju znosi 2-3 jaja, które wraz z samcem wysiaduje przez 23-26 dni. Pisklęta stają się zdolne do lotu po 7-8 tygodniach od wyklucia.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega ochronie w Polsce.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-2569

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Mewa siwa, mewa pospolita
          

Do Polski przylatuje mewa siwa.

           

Mewa pospolita znosi jaja.

        

Mewa pospolita odlatuje na zimę.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.