logo

Mewa polarna

Mewa polarna (Larus glaucoides) to gatunek mewy. Występują cztery grupy wiekowe, różniące się wyglądem.

Wyróżniamy trzy podgatunki:

  • L. g. thayeri - mewa arktyczna,
  • L. g. glaucoides - mewa polarna,
  • L. g. kumlieni - mewa śnieżna.

W wyglądzie przypomina mewę bladą, od której różni się mniejszą głową, krótszym dziobem i nieco dłuższymi skrzydłami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Mewa preriowa występuje w Ameryce Północnej i Europie oraz na Grenlandii, zwykle na dalekiej północy. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Stwierdzono ją u nas ponad 20 razy w okresie od końca października do końca maja.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Gniazduje na Grenlandii i w Kanadzie.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 52-60 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 123-139 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, bezkręgowce morskie, zjada też ptasie jaja, pisklęta i padlinę, a także resztki i pokarm pochodzenia roślinnego. Może nurkować za pożywieniem.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna. Gniazduje na skalnych klifach. Samica od połowy maja do czerwca składa jaja, które wysiaduje przez 28-30 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Wymiar ochronny dla tego gatunku to 139 cm. W Polsce gatunek ten podlega ścisłej ochronie.



© medianauka.pl, 2021-05-30, GAT-6584




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa preriowa
Larus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.