logo

Mewa śniada

Mewa śniada (Larus heermanni) to gatunek mewy. Upierzenie głowy białe, reszta szara, skrzydła ciemniejsze, prawie czarne. Ogon czarno-biały. Dziób czerwony z ciemnym zakończeniem. Nogi prawie czarne. W szacie spoczynkowej głowa ciemniejsza. Wokół oka czerwona obrączka.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2021-01-01, GAT-6577




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaMewa preriowa
Larus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj


Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.