Logo Media Nauka
PL

Mewa srebrzysta

Mewa srebrzysta (Larus argentatus) to ptak z rodziny mewowatych. Jest to duża mewa o krępej budowie ciała. Głowa wraz z szyją oraz spód i ogon u osobników dorosłych w szacie godowej są białe, wierzch szaroniebieskawy. Końce skrzydeł są czarne z białymi plamkami. Nogi są cieliste. Oczy mają jasną tęczówkę. W szacie spoczynkowej głowa jest szara. Młode są z wierzchu brunatne, a głowa ma delikatne kreskowanie. Mewy srebrzyste uzyskują szatę dorosłą w wieku 4 lat. Dziób jest żółty z charakterystyczną czerwoną plamką przy końcu dolnej jego części.

Mewa srebrzysta (Larus argentatus)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mewa srebrzysta
Nazwa łacińska
Larus argentatus
Nazwy obce
angielska: European Herring Gull
niemiecka: Silbermöwe
czeska: Racek stříbřitý
francuska: Goéland argenté
Pierwsze opisanie gatunku
Pontoppidan, 1763
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mewa srebrzysta - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 54 cm do 68 cm
Długość ogona: 18.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 125 cm do 155 cm.
Ciężar: od 700 g do 1.5 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Mewowate, mewy (Laridae)

Występowanie i środowisko

Ten europejski gatunek ten występuje u nas nad morzem oraz w centralnej części Polski w okolicy dużych rzek. Mewa srebrzysta lubi porty i obecność kutrów na morzu. To także częsty bywalec śmietnisk.

Tryb życia i zachowanie

To ptak lubiący towarzystwo innych ptaków. Nie boi się też zbytnio bliskości człowieka. Pokarm zbiera z powierzchni wody.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała wraz z dziobem i ogonem nawet 68 cm i rozpiętość skrzydeł dochodzącą do 155 cm. Mewa ta waży nawet 1,5 kg.

Pożywienie

Mewy srebrzyste zjadają ryby, jaja ptasie i ich pisklęta. Ptak ten poluje też na drobne ssaki, płazy i gady. Zjada też bezkręgowce, odpadki i padlinę. Rośliny, w tym owoce stanowią uzupełnienie jej diety.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy przypada na kwiecień. Mewa srebrzysta gniazduje w koloniach. Samiec i samica często tworzą pary trwałe przez kilka lat. Raz w roku samica składa w niewielkim kopcu roślinnym 1-3 jaja. Gniazdo znajduje się na ogół na otwartej przestrzeni. Okres inkubacji trwa miesiąc. Wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica. Młode przebywają niewiele czasu w gnieździe. Dość szybko z niego wychodzą, ale przebywają w jego pobliżu, karmione przez oba dorosłe ptaki. Młode są zdolne do rozrodu w wieku 5-6 lat.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To ptak częściowo chroniony w Polsce.

Ciekawostki

Mewa ta jest podobna do mewy siodłatej, choć mniejsza od niej oraz do mewy białogłowej. Na naszym wybrzeżu to jedna z najczęściej występujących dużych mew.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-05-27, GAT-2572
Data aktualizacji artykułu: 2016-03-19



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
mewa srebrzysta
           

Okres składania jaj u mewy srebrzystej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.