Logo Media Nauka

Mewa siodłata (Larus marinus)
© Christian Musat - Fotolia.com

Mewa siodłata

Mewa siodłata (Larus marinus) to gatunek dużej mewy. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Upierzenie białe, poza czarnym grzbietem i skrzydłami. Nogi są cieliste. Dziób jest żółty z charakterystyczną cielistą plamką na żuchwie. Młode są brązowe z wierzchu, a na ogonie czarną, szeroką pręgę.

Występowanie i środowisko PL

Zasiedla skaliste wybrzeża mórz, rzadziej jezior i rzek. Występuje nad brzegami mórz północnej części Atlantyku. W Polsce nie jest liczna, występuje na wybrzeżu, bardzo rzadko zalatuje w głąb kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny lub koczujący.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 70-73 cm, ciężar ciała 1,3-2,2 kg.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia zwierzęcego (ryby, mięczaki, skorupiaki, ptasie pisklęta) , a także jagody, odpadki.

Rozmnażanie

Gniazduje samotnie lub w małych koloniach zwykle na skałach, rzadziej na brzegu wód pośród roślinności.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek objęty jest ochroną.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, GAT-2564


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
ikonaMewa srebrzysta
Larus argentatus
ikonaMewa śmieszka
Larus ridibundus
ikonaMewa żółtonoga
Larus fuscus
ikonaOrlica
Larus ichthyaetus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.