Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Rybitwa rzeczna
(Sterna hirundo)

Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo) to nasza jedna z najbardziej licznych rybitw. Ptak ten ma smukłą sylwetkę o białym upierzeniu od spodu i popielatym z wierzchu. Na głowie latem i wiosną znajduje się czarna czapeczka, przykrywająca także oczy. Dziób i nogi są pomarańczowe, a końcówka dzioba jest ciemna. Ogon jest mocno rozwidlony. Jesienią i zimą czoło jest jasne, dziób czarny. Czarny też jest przedni brzeg skrzydła. Bardzo podobna do rybitwy popielatej.

Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo)
© Uryadnikov Sergey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rybitwa rzeczna (Sterna hirundo)
Nazwy obce
angielska: Common Tern
niemiecka: Fluss-Seeschwalbe
czeska: Rybák obecný
francuska: Sterne pierregarin
hiszpańska: Charrán común, golondrina de mar
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Rybitwa rzeczna - mapa występowania na świecieRybitwa rzeczna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 32 cm do 37 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 72 cm do 84 cm.
Ciężar: od 80 g do 175 g
Maksymalna długość życia
25 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Rybitwy (Sternidae)

Występowanie i środowisko

Zasiedla rzeki i zbiorniki wody stojącej oraz morskie wybrzeże. Gniazduje w Europie, Azji, Ameryce Południowej, zimuje w Afryce, Australii i Indonezji, Ameryce Południowej oraz w południowej części Azji.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Nasze osobniki zimują w południowej Afryce. Na zimowiska lecą morskim brzegiem. Swoją migrację zaczynają więc od dotarcia nad morze. Rybitwa nurkuje pod wodę za zdobyczą. Lot zwinny, z głębokimi uderzeniami skrzydłami. Nurkuje z powietrza.

Pożywienie

Poluje na ryby i bezkręgowce wodne.

Rozmnażanie

Do gniazdowania wybiera piaszczysty teren. Zawsze gniazduje w koloniach. Do rozrodu przystępuje po 3-4 latach życia. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazdo zakłada w dołku w piasku, pośród niskiej roślinności. Samica składa od końca kwietnia do początku maja 1-3 jaja. Okres wysiadywania to 21-22 dni. Młode zyskują zdolność lotu po 3-4 tygodniach od wyklucia. Przez jeszcze następne 3 tygodnie rodzice karmią swoje potomstwo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Dawna nazwa tego gatunku to rybitwa zwyczajna.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-27, GAT-772


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
rybitwa rzeczna
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce rybitwy rzecznej.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Samica rybitwy rzecznej składa jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.