Rybitwa czarnoucha

Rybitwa czarnoucha (Sterna forsteri) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Wierzch jasnoszary. Na głowie w szacie spoczynkowej czarna plama za okiem, a dziób ciemny. W szacie godowej plama na głowie tworzy czarną czapeczkę. Dziób zaś żółknie i ma ciemny koniec. Reszta upierzenia biała. Osobniki bardzo młode mają upierzenie z rdzawym nalotem.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To ptak występujący w Ameryce Północnej i Środkowej, związany z wodą. Występuje na zbiornikach wody na lądzie i na wybrzeżach morskich.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 35-42 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 78-79 cm, a ciężar ciała 160 g.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaRybitwa indyjska
Sterna aurantia
ikonaRybitwa maoryska
Sterna striata
ikonaRybitwa równikowa
Sterna sumatrana
ikonaRybitwa popielata
Sterna paradisaea
ikonaRybitwa różowa
Sterna dougallii
ikonaRybitwa rzeczna
Sterna hirundo
Mewowate
Mewowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994
  • David Sibley - Birds of Western North America, ISBN 978-1-4729-8206-3, HELM 2016

© medianauka.pl, 2022-05-03, GAT-6604




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.