Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Mewa trójpalczasta
(Rissa tridactyla)

Mewa trójpalczasta (Rissa tridactyla) to ptak z podrodziny mew. Samiec i samica ubarwione są tak samo. Głowa, szyja, spód i ogon są białe, grzbiet i skrzydła - popielate, końce skrzydeł - czarne. Nogi są czarne, dziób zielono-żółty, u młodych osobników - czarny. Młode osobniki mają na karku czarną obrożę, a także czarne plamy na skrzydłach i pręgę na końcu ogona. Szata młodociana zdobi ptaka przez 3 pierwsze lata (zdjęcie poniżej).

Mewa trójpalczasta (Rissa tridactyla)
Mewa trójpalczasta w szacie młodocianej © Lars Lachmann - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mewa trójpalczasta (Rissa tridactyla)
Nazwy obce
angielska: Black-legged Kittiwake, Kittiwake
niemiecka: Dreizehenmöwe
czeska: Racek tříprstý
francuska: Mouette tridactyle
hiszpańska: Gaviota tridáctila
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mewa trójpalczasta - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 41 cm do 44 cm
Ciężar: od 300 g do 500 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Mewowate, mewy (Laridae)
Jaja
Średnie wymiary: 55,6 mm × 41,2 mm.
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Północ Eurazji i Ameryki Północnej. Zimuje w północnych częściach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Zamieszkuje oceany. Wybrzeża zasiedla jedynie podczas lęgów. Nieregularnie zalatuje do Polski.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Kolonie lęgowe liczą kilka tysięcy par.

Pożywienie

Zjada drobne ryby, które łowi na otwartym morzy, ślimaki, skorupiaki, padlina, odpadki.

Rozmnażanie

Gnieździ się na niedostępnych skałach, na urwiskach w Arktyce. Gniazdo buduje samiec i samica z mchu, morszczynu, innych wodorostów, kału i gliny. Czasem korzysta ze starych gniazd, które naprawia. Samica raz w roku na przełomie maja i czerwca składa 2 jaja, które wysiaduje samiec i samica przez 21-24 dni. Po 4-5 tygodniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W kraju gatunek ten podlega ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-28, GAT-552


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
mewa trójpalczasta
    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres składania jaj przez mewę trójpalczastą.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.