PL

Mewa czarnogłowa

Mewa czarnogłowa (Larus melanocephalus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych, podobna nieco do śmieszki. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa jest czarna, reszta biała, poza popielatym grzbietem i skrzydłami. Wokół oczu biała otoczka. Dziób i nogi są intensywnie czerwone. W szacie zimowej głowa jest szara lub wręcz biała. Osobniki młode są z wierzchu brązowoszare i pręgę na końcu ogona, dziób czarny i cieliste nogi. Szatę osobników dorosłych uzyskują w 3. roku życia.


Mewa czarnogłowa(Larus melanocephalus)
© Vitaly Ilyasov - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Mewa czarnogłowa występuje w Europie oraz w Afryce nad brzegami mórz, a także w głębi lądu nad rożnymi zbiornikami wodnymi. W Polsce to rzadki ptak, zwiększający swoją liczebność. Występuje głównie nad zbiornikami wody słodkiej.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Nasze osobniki zimują w zachodniej Europie. U nas występuje od marca do listopada.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 34-36 cm, ciężar 250-380 g, a rozpiętość skrzydeł 95-105 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby i bezkręgowce, w tym owady. Nie gardzi jajami ptaków, żabami i jaszczurkami.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach raz w roku, często z innymi mewami. Jaja są składane na początku maja w płytkim zagłębieniu w ziemi, czasem pośród roślinności. Jaja wysiaduje samiec i samica przez 23-25 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek ten u nas podlega ścisłej ochronie. Wydaje sie,. że gatunek kolonizuje nasz kraj.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-18, GAT-2579




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.