Logo Media Nauka

Orlica

Orlica (Larus ichthyaetus) to gatunek dużej mewy. Ma popielate upierzenie z wierzchu, białe od spodu. Końce skrzydeł czarne z białymi plamami. Głowa czarna w szacie godowej. Na dziobie znajduje się charakterystyczna czarna przepaska. Nasada dzioba jest żółta, reszta pomarańczowa.

Orlica (Larus ichthyaetus)
© Wildlife World - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Orlica
Nazwa łacińska
Larus ichthyaetus
Nazwy obce
angielska: Pallas's Gull, Great Black-headed Gull
niemiecka: Fischmöwe
francuska: Goéland ichthyaète
hiszpańska: Gavión cabecinegro
Pierwsze opisanie gatunku
Pallas, 1773
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 58 cm do 67 cm
Rozpiętość skrzydeł: 162 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Mewowate, mewy (Laridae)

Występowanie i środowisko

Mewa ta występuje w Afryce, Azji oraz w Europie. W Europie występuje jedynie we wschodniej części Morza Śródziemnego. Występuje też nad Morzem Czerwonym, Kaspijskim. Spotykana nad Oceanem Indyjskim, ale także w głębi azjatyckiego kontynentu. Zalatuje do Polski ostatnio każdego roku.

Tryb życia i zachowanie

W kolonii to bardzo hałaśliwy ptak. Milczy poza okresem rozrodu.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozpiętość skrzydeł nawet 162 cm. Długość ciała wynosi 58-67 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, skorupiaki i owady oraz małe ssaki.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach na mokradłach i wyspach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-03, GAT-2571





© Media Nauka 2008-2018 r.