PL

Mewa mała

Mewa mała (Hydrocoloeus minutus) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. To nasza najmniejsza mewa. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej ubarwienie głowy jest czarne. Szyja, spód i ogon - białe, wierzch i skrzydła są popielate. W szacie spoczynkowej głowa jest biała, na potylicy ciemne plamy. Młode mają brązową głową i czarną pręgę na końcu ogona.


Mewa mała(Hydrocoloeus minutus)
© Iliuta - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Mewa mała występuje w Azji i wschodniej części Europy. Zimuje nad Morzem Śródziemnym, czarnym i południowej części Azji. Sporadycznie pojawia się w Ameryce Północnej. Można ją spotkać na różnymi zbiornikami, bagnistymi, zarośniętymi. Poza okresem lęgowym także nad morzem. W Polsce to rzadki ptak.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje w kwietniu i na początku maja, a odlatuje od sierpnia do października.

Morfologia i anatomia

Ptak ten dorasta do 27-30 cm długości ciała. Ciężar wynosi 100-150 g. Rozpiętość skrzydeł wynosi 68-75 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, które łowi także w powietrzu.

Rozmnażanie

Gniazduje w grupach do kilkunastu par pośród wodnych roślin. Gniazda zakłada na przełomie maja i czerwca. W zniesieniu 2-3 jaja. Czas inkubacji wynosi 21-23. Jaja wysiaduje samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia

Podlega w Polsce ochronie gatunkowej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-26, GAT-2565

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Mewa mała
       

Czas przylotów i odlotów mewy małej do Polski.

          

Okres rozrodczy mewy małej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.