Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Rybitwa białoczelna (Sternula albifrons)

Rybitwa białoczelna (Sternula albifrons) to najmniejsza z rodzimych rybitw. Jest wielkości jerzyka. W szacie spoczynkowej na głowie występują jasne plamki. W szacie godowej ptak ten ma białe czoło, spód ciała i ogon. Głowa z wierzchu jest czarna. Skrzydła i grzbiet mają popielatą barwę. Dość długi dziób jest żółty. Jego koniec jest czarny. Krótkie nogi są żółtawe. Brak dymorfizmu płciowego.

Rybitwa białoczelna (Sternula albifrons)
© agostinhomsgomes - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rybitwa białoczelna (Sternula albifrons)
Synonimy
Sterna albifrons Pallas, 1764
Sternula albifrons Christidis and Boles (2008)
Nazwy obce
angielska: Little Tern
niemiecka: Zwergseeschwalbe
czeska: Rybák malý
francuska: Sterne naine
hiszpańska: Charrancito común
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 21 cm do 25 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 41 cm do 47 cm.
Ciężar: od 40 g do 60 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Rybitwy (Sternidae)

Występowanie i środowisko

Rybitwę tę można spotkać na wybrzeżach rzek oraz mórz wszystkich kontynentów świata, poza Antarktydą. W Polsce nie jest liczna.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. W Polsce pojawia się z końcem kwietnia i w maju. Odlot przypada na sierpień i wrzesień. Odzywa się ostrym głosem o wysokich tonach. Potrafi zawisnąć w powietrzu i często to robi. Do wody potrafi zanurkować z wysokości 5-6 metrów. Dożywa maksymalnie 22 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 21-25 cm. Skrzydło ma długość 16-18 cm. Masa ciała wynosi od 40 do 60 g.

Pożywienie

Poluje na drobne ryby i bezkręgowce. Powodzenie schwytania ofiary podczas nurkowania z lotu wynosi 20%.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach na piaszczystym lub żwirowym brzegu raz w roku. Gniazdo to zwykły dołek w podłożu. Okres rozrodczy przypada na koniec maja i czerwiec. Samica znosi 2-3 jaja. Okres wysiadywania trwa 20-22 dni. Pisklętami zajmuje się samica i samiec. Po trzech tygodniach od wyklucia młode są zdolne do lotu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest to u nas ptak chroniony.

Ciekawostki

Jest to najmniejsza nasza rybitwa.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-10-13, ART-GAT4282


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
rybitwa białoczelna
   tlo-ikonatlo-ikona       Przylot do kraju rybitwy białoczelnej.
       tlo-ikonatlo-ikona   Rybitwa białoczelna odlatuje na zimowiska.
    tlo-ikonatlo-ikona      Trwa okres rozrodu rybitwy białoczelnej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy