Mewa śmieszka

Mewa śmieszka, śmieszka (Chroicocephalus ridibundus) zwana po prostu śmieszką, to gatunek mewy wielkości gołębia. Jest bardzo pospolita i najczęściej występująca mewa w naszym. Skrzydła są ostro zakończone, wąskie. Głowa brązowa, sięgająca tylko potylicy. Obok oczy małe białe plamki. Wierzch jest biało-srebrzysty. Ogon i kuper są białe. Lotki są czarne z wierzchu poza ich przednimi krawędziami. Głowa w szacie spoczynkowej jest biała z niewielkimi ciemnymi plamami w okolicy pokryw usznych i oczu, a także czasami na wierzchu głowy. Młode osobniki są początkowo brązowo-szare z wierzchu i na głowie, mają brunatny dziób, żółciejący w zimie, czerwony u osobników dorosłych. Podobnie zmienny jest kolor nóg. Szata osobnika dorosłego kształtuje się w ciągu 2 lat.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Mewa śmieszka (Chroicocephalus ridibundus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten jest obecny w niemalże całej Eurazji. Występuje nad morzem oraz nad wodami śródlądowymi. Zimą można go spotkać także w miejskich parkach. Zimą można go spotkać w miejscach zrzutu ścieków do rzek, przy oczyszczalniach ścieków, nad zbiornikami przy elektrowniach. W Polsce poza obszarami górzystymi występuje na terenie całego kraju nad różnymi rodzajami wód.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Nasze mewy śmieszki zimują w zachodniej i południowej części Europy i północnej części Afryki. W zimie spotyka się na ogół populacje z północy.

Odzywa się wieloma głosami. W zimie można usłyszeć coś w rodzaju "ke ke", "pijeee" podczas walki o pożywienie. Czasem także skrzecze. Podczas sezonu godowego mewy śmieszki kwilą i zawodzą, a także krzyczą, gdy znajdują się w koloniach. Charakterystyczny głos tej mewy, przypominający nieco śmiech, jest powodem takiej, a nie innej nazwy gatunkowej.

W poszukiwaniu pokarmu pokonuje odległość nawet 30 km od kolonii. Można ją też spotkać na polach za ciągnikami.

Morfologia i anatomia

Na przednich krawędziach lotek dłoniowych mewy smieszki widoczne są białe kliny.

Pożywienie

Mewa śmieszka zjada bardzo zróżnicowany pokarm, głównie pochodzenia zwierzęcego, w tym owady, dżdżownice, niewielkie ryby, skorupiaki, mięczaki, odpadki, gryzonie, a także padlinę. Pokarm roślinny stanowi uzupełnienie diety. Mewy śmieszki kradną pożywienie innym ptakom.

Rozmnażanie

Mewa śmieszka gniazduje kolonijnie (najczęściej około 100-1000 par), najczęściej na wyspach, rzadziej w przybrzeżnych zaroślach. Gniazda znajdują się gęsto obok siebie. Samica śmieszki składa raz w roku 3 jaja od końca kwietnia do maja. Jaja wysiaduje samiec z samicą. Okres inkubacji trwa 20-25 dni. Młode przez kilka dni pozostają w gnieździe, później nieopodal niego. Po miesiącu mają już zdolność lotu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ptak ten podlega w naszym kraju ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To jedna z najmniejszych rodzimych mew. To nie jedyna mewa z czarną głową w naszym kraju. Jest podobna do mewy małej i mewy czarnogłowej.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Okres składania jaj u mewy śmieszki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.76 / 69.2%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2018-05-27, GAT-2567
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-06




©® Media Nauka 2008-2023 r.