logo

Mewa czarnodzioba

Mewa czarnodzioba (Larus bulleri) to ptak z rodziny mew. Ma białe upierzenie z czarnymi zakończeniami lotek. Dziób czarny. Oczy mają żółte źrenice.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Mewa ta występuje endemicznie na Nowej Zelandii. Zamieszkuje morskie wybrzeża.

Tryb życia i zachowanie

Mewa czarnodzioba jest ptakiem wędrownym.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Ten gatunek mewy jest zagrożony wyginięciem ze względu na dewastację środowisk naturalnych.


© medianauka.pl, 2013-11-24, GAT-647




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaMewa preriowa
Larus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.