Logo Media Nauka
PL

Rybitwa krótkodzioba

Rybitwa krótkodzioba (Gelochelidon nilotica) to gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny mewowatych o smukłym ciele, długich skrzydłach i rozwidlonym ogonie. Posiada charakterystyczny, krótki, gruby, cały czarny dziób oraz dość długie nogi. Spód ciała, szyja i ogon białe, grzbiet i skrzydła popielate. W szacie godowej wierzch głowy czarny, a w szacie spoczynkowej szarawy.

Rybitwa krótkodzioba (Gelochelidon nilotica)
© sandpiper - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Północna i południowa Europa, zachodnia i południowa Azja, północna Afryka, Australia, Ameryka Środkowa i Południowa. W Polsce pojawia się wyjątkowo, obserwowana kilka razy.

Tryb życia i zachowanie

Ptak wędrowny. Na północy spędza czas od kwietnia do września. Zimuje w afryce. Lot lekki, z elastycznymi uderzeniami skrzydeł. Nie szybuje. Gniazduje w koloniach, na otwartych terenach na wybrzeżach mórz i jezior oraz mokradłach. Polując, łapie w locie owady w powietrzu, czasem gwałtownie zniża lot i podejmuje ofiarę z ziemi lub powierzchni wody.

Pożywienie

Głównie owady, oprócz tego także żaby i małe ssaki.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-09, GAT-2593





© Media Nauka 2008-2018 r.