Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Rybitwa wielkodzioba (Sterna caspia)

Rybitwa wielkodzioba (Sterna caspia, syn. Hydroprogne caspia) to największy gatunek z rodziny rybitw. Cechą charakterystyczną jest czerwony, silny dziób i czarna czapeczka, sięgająca pod oczy. Skrzydła są długie i zwężają się na końcach. Ogon jest lekko rozwidlony. Spód ciała jest biały, wierzch popielaty. Lotki na końcach nieco ciemniejsze, czarne w szacie godowej. Nogi mają czarny kolor. Młode mają czarną końcówkę dzioba, brązową czapeczkę. Obie płci są podobnie ubarwione.

Rybitwa wielkodzioba (Sterna caspia)
© davemontreuil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Rybitwa wielkodzioba (Sterna caspia)
Synonimy
Hydroprogne caspia (Pallas, 1770)
Nazwy obce
angielska: Caspian Tern
niemiecka: Raubseeschwalbe
czeska: Rybák velkozobý
francuska: Sterne caspienne
Pierwsze opisanie gatunku
Stotz et al., 1996
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Rybitwa wielkodzioba - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 53 cm
Ciężar: od 500 g do 700 g
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Rybitwy (Sternidae)
Głos
Odzywa się głośnym "khrai-at".

Występowanie i środowisko

Obecna na wielu kontynentach: w Australii, Afryce, Azji, Europie, Ameryce Północnej i Środkowej. W Polsce gniazduje wyjątkowo, ale można ją spotkać nad Bałtykiem i w głębi lądu nad różnymi rzekami.

Tryb życia i zachowanie

Trzyma się pojedynczo lub przebywa w małych grupkach. Można ją obserwować od kwietnia do października. Poluje na płytkiej wodzie. Nurkuje za zdobyczą do wody. Przylatuje do nas w kwietniu i maju, odlatuje w sierpniu i we wrześniu. Lata świetnie, choć uderzenia skrzydłami są powolne, a lot dość ciężki. Odbywa dalekie wędrówki.

Pożywienie

Odżywia się prawie wyłącznie rybami.

Rozmnażanie

Gniazduje na plażach piaszczystych w małych koloniach. Samica składa do dołka w piasku 2-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest to gatunek objęty ochroną.

Ciekawostki

To największa z rybitw na świecie.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-03-16, ART-GAT730


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
rybitwa wielkodzioba
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Okres obserwacji w Polsce rybitwy wielkodziobej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy