Logo Media Nauka

Facebook

Mewa modrodzioba (Pagophila eburnea)
© seafarer81 - stock.adobe.com

Mewa modrodzioba

Mewa modrodzioba (Pagophila eburnea) to ptak z rodziny mewowatych. Dorosłe ptaki mają białe upierzenie. Dziób ma szaroniebieską barwę. Jego koniec jest żółtawy. Oczy i nogi ciemne. Przód głowy młodych ptaków jest ciemny, a wierzch jest nakrapiany.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje prawie na całym obszarze podbiegunowym na półkuli północnej. W Europie odnotowywany sporadycznie nad Bałtykiem, raz w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, ryby. Nie gardzi padliną, odchodami ssaków morskich.

Rozmnażanie

Gniazduje na wyspach na dalekiej północy, na lodowych krach.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-15, GAT-6592




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
ikonaMewa blada
Larus hyperboreus
ikonaMewa czarnodzioba
Larus bulleri
ikonaMewa czarnogłowa
Larus melanocephalus
ikonaMewa delawarska
Larus delawarensis
ikonaMewa karaibska
Larus atricilla
ikonaMewa magellańska
Leucophaeus scoresbii
ikonaMewa mała
Hydrocoloeus minutus
ikonaMewa ochocka
Larus schistisagus
ikonaMewa siodłata
Larus marinus
ikonaMewa srebrzysta
Larus argentatus
ikonaMewa śmieszka
Larus ridibundus
ikonaMewa trójpalczasta
Rissa tridactyla
ikonaMewa żółtonoga
Larus fuscus
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Miasto
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.