logo

Mewa modrodzioba

Mewa modrodzioba (Pagophila eburnea) to ptak z rodziny mewowatych. Dorosłe ptaki mają białe upierzenie. Dziób ma szaroniebieską barwę. Jego koniec jest żółtawy. Oczy i nogi ciemne. Przód głowy młodych ptaków jest ciemny, a wierzch jest nakrapiany.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten występuje prawie na całym obszarze podbiegunowym na półkuli północnej. W Europie odnotowywany sporadycznie nad Bałtykiem, raz w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Poluje na bezkręgowce, ryby. Nie gardzi padliną, odchodami ssaków morskich.

Rozmnażanie

Gniazduje na wyspach na dalekiej północy, na lodowych krach.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-15, GAT-6592




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaRybołówka atolowa
Anous minutus
ikonaRybołówka cienkodzioba
Anous tenuirostris
ikonaMewa obrożna
Xema sabini
ikonaMewa preriowa
Larus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Larus hartlaubii
ikonaMewa różowa
Rhodostethia rosea
ikonaMewa śniada
Larus heermanni
ikonaRybitwa amazońska
Phaetusa simplex
ikonaRybołówka brunatna
Anous stolidus
ikonaMewa białogłowa
Larus cachinnans
Mewowate, mewy
Mewowate, mewy

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.