logo



Mewa obrożna

Mewa obrożna (Xema sabini) to gatunek mewy, jedyny przedstawiciel rodzaju Xema. występują dwie grupy wiekowe, różniące się wyglądem. Ma długie skrzydła, mocno wcięty ogon. W szacie letniej głowa ciemna z czarną obrożą, wierzch szary, ogon czarno-biały, reszta biała. Dziób ciemny z żółtym zakończeniem. Brak dymorfizmu płciowego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

To ptak otwartych mórz i oceanów, występujący na Pacyfiku i Atlantyku, gniazdujący na Grenlandii i w północnych rejonach Azji. Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 30-36 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 80-87 cm, a ciężar ciała 150 g.

Pożywienie

Poluje na ryby, mięczaki, zjada też owady.

Rozmnażanie

Gniazduje kolonijnie. wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaAtolówka
Gygis alba
ikonaMewa grubodzioba
Larus pacificus
ikonaMewa szara
Leucophaeus modestus
ikonaMewa widłosterna
Creagrus furcatus
ikonaRybitwa wąsata
Larosterna inca
ikonaRybołówka atolowa
Anous minutus
ikonaRybołówka cienkodzioba
Anous tenuirostris
ikonaMewa czerwonodzioba
Chroicocephalus novaehollandiae
ikonaMewa preriowa
Leucophaeus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Chroicocephalus hartlaubii
Mewowate
Mewowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-05-31, GAT-2566



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix



Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.