Logo Serwisu Media Nauka

Brzytwodziób amerykański
(Rynchops niger)

Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger) to jeden z trzech przedstawicieli rodziny brzytwodziobów. Upierzenie jest czarno-białe. Dziób kontrastowo czerwony, ciemny na końcu. Samiec i samica są podobnie ubarwione. Samiec jest większy i cięższy, ma też dłuższe skrzydła. Ma bardzo długie skrzydła. Dziób szczęki dolnej jest dłuższy nawet o 1/3 długości części górnej.

Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger)
© hakoar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Brzytwodziób amerykański (Rynchops niger)
Synonimy
Rhynchops niger niger Stotz et al. (1996)
Nazwy obce
angielska: Black Skimmer
czeska: Zoboun americký
francuska: Bec-en-ciseaux noir
hiszpańska: Rayador americano, pico tijera
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Brzytwodziób amerykański - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Ciężar: od 300 g do 400 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Brzytwodzioby (Rynchopidae)
Głos
Odgłos przypomina szczekanie.
Jaja
Średnie wymiary: 40 mm × 30 mm

Występowanie i środowisko

Brzytwodziób ten zamieszkuje Amerykę Północną (wybrzeża) oraz Amerykę Południową i to także w głębi lądu. Ptaki te występują oprócz wybrzeży w dolinach wielkich rzek, dużych zbiorników wody stojącej.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten poluje w niezwykły sposób. Przecina jak brzytwą dziobem powierzchnię wody podczas lotu, szukając w ten sposób ofiary. Gdy dolna szczęka trafi w wodzie na rybę, ptak nagle pochyla głowę w dół i chwyta ofiarę w poprzek ostrzy dzioba. W ten sposób ptak może złapać nawet jedną rybę co pół minuty.

Pożywienie

Zjada głównie ryby, a także małe bezkręgowce.

Rozmnażanie

Tworzy kolonie lęgowe złożone z setek osobników. Samice składają zazwyczaj 3-4 jaja. Wysiadywanie trwa 22-24 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-16, GAT-731







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.