logo

Brzytwodziób afrykański

Brzytwodziób afrykański (Rynchops flavirostris) to gatunek ptaka z rodziny brzytwodziobów. Ubarwienie pierza czarno-białe. Nogi pomarańczowe. Charakterystyczny dziób jest pomarańczowo-żółty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce, w środkowej części kontynentu. Jest związany z wodami.

Tryb życia i zachowanie

Ptak poluje w charakterystyczny sposób dla brzytwodziobów, przecinając dolną częścią dzioba powierzchnię wody podczas lotu.

Pożywienie

Poluje na ryby i bezkręgowce.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-2689




Pokrewne gatunki ptaków

Brzytwodzioby
Brzytwodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.