Brzytwodziób afrykański

Brzytwodziób afrykański (Rynchops flavirostris) to gatunek ptaka z rodziny brzytwodziobów. Ubarwienie pierza czarno-białe. Nogi pomarańczowe. Charakterystyczny dziób jest pomarańczowo-żółty.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Brzytwodziób afrykański (Rynchops flavirostris)

© Manok - stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Afryce, w środkowej części kontynentu. Jest związany z wodami.

Tryb życia i zachowanie

Ptak poluje w charakterystyczny sposób dla brzytwodziobów, przecinając dolną częścią dzioba powierzchnię wody podczas lotu.

Pożywienie

Poluje na ryby i bezkręgowce.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków


Które ptaki gniazdują najdalej?


Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?


To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?

Największe gniazda ptaków


Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?


Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie


Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie


Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-2689




©® Media Nauka 2008-2023 r.