Mewa widłosterna

Mewa widłosterna (Creagrus furcatus) to gatunek mewy o charakterystycznym wyglądzie. Głowa czarna z białą nasadą dzioba, który dalej jest czarny, a na końcu szary. Wierzch szary, spód biały, ogon rozwidlony. Nogi mają różową barwę. Wokół oka czerwona obrączka. Lotki I rzędu czarne na końcach.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Mewa ta występuje na Pacyfiku na zachód od kontynentu Ameryki Południowej i na Galapagos.

Tryb życia i zachowanie

Mewa ta żeruje nocą.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 53-58 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby i skorupiaki.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaAtolówka
Gygis alba
ikonaBrzytwodziób indyjski
Rynchops albicollis
ikonaMewa grubodzioba
Larus pacificus
ikonaMewa szara
Leucophaeus modestus
ikonaRybitwa brunatnogrzbieta
Onychoprion anaethetus
ikonaRybitwa czarnoucha
Sterna forsteri
ikonaRybitwa indyjska
Sterna aurantia
ikonaRybitwa maoryska
Sterna striata
ikonaRybitwa równikowa
Sterna sumatrana
ikonaRybitwa wąsata
Larosterna inca
Mewowate
Mewowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Praca zbiorowa - Atlas ptaków świata, ISBN 83-7073-059-0, MULTICO 1994

© medianauka.pl, 2021-08-30, GAT-2590




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.