logo

Rybitwa wąsata

Rybitwa wąsata (Larosterna inca) to gatunek ptaka z rodziny mewowatych. Upierzenie ciemnoszare, miejscami nawet czarne. Od czerwono-różowego dzioba biegnie imponujący, biały wąs. U nasady dzioba widoczna żółta narośl. Nogi czerwonawe. Na skrzydłach widoczna biała przepaska na końcu lotek.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Występuje na zachodnim wybrzeżu Ameryki Południowej od Peru po Argentynę.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy duże kolonie, także z mewami.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 39-42 cm.

Pożywienie

Poluje na ryby, skorupiaki. Nie gardzi padliną.

Rozmnażanie

W zniesieniu 1-3 jaja. Czas inkubacji 3-4 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2021-11-21, GAT-2603




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMewa polarna
Larus glaucoides
ikonaAtolówka
Gygis alba
ikonaMewa grubodzioba
Larus pacificus
ikonaMewa szara
Leucophaeus modestus
ikonaMewa widłosterna
Creagrus furcatus
ikonaRybołówka atolowa
Anous minutus
ikonaRybołówka cienkodzioba
Anous tenuirostris
ikonaMewa czerwonodzioba
Chroicocephalus novaehollandiae
ikonaMewa obrożna
Xema sabini
ikonaMewa preriowa
Leucophaeus pipixcan
ikonaMewa przylądkowa
Chroicocephalus hartlaubii
Mewowate
Mewowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Paw Puzzle
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.