Ryż siewny

Ryż siewny (Oryza sativa) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych, trawa, uprawiana na całym świecie w strefie tropikalnej i subtropikalnej jako zboże. Ryżem żywi się1/3 ludzkości. To także roslina lecznicza i pastewna.

Wybrane odmiany do uprawy także u nas:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Ryż siewny (Oryza sativa)

© joeyphoto – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

Największe obszary upraw znajdują się w Azji (Indie, Chiny, Pakistan, Japonia). Ryż jest uprawiany na terenach zalewanych przez wodę.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-150 cm.

Pędy są rozgałęzione już u nasady.

Liście są szerokie na 1,5 cm i długie do 1 m.

Wiecha skupiona, osiąga długość do 30 cm. Kłoski płaskie, 1-kwiatowe.

Owocem jest ziarniak o długości do 8 mm i szerokości do 4 mm.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jedna z najstarszych roślin uprawnych świata.

Z ziaren wytwarza się kaszę, mąkę, arak, sake, krochmal, skrobię ryżową, klej. Ze słomy wytwarza się maty, kapelusze, papier.


Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
trawy
zboża
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin



Powiązane quizy

Nasze zboża — quiz

Liczba pytań: 10
Quiz dla każdego
Średni wynik:
6.55 / 65.5%
2024-01-17



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-05-11, GAT-635945




©® Media Nauka 2008-2023 r.