Rzodkiewka

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to odmiana rzodkwi zwyczajnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Jadalne są bulwki, spożywa się także kiełki rzodkiewki. Istnieje wiele odmian, które różnią się kolorem bulw, od czerwonej barwy przez różową, białą, fioletową, brązowawą po czerwono-białą.

Wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)

© ElenaMasiutkina – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Kwiaty są białe lub liliowe, złożone z 4 płatków korony, rozchylonych na boki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635938




©® Media Nauka 2008-2023 r.