Rzodkiewka

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to odmiana rzodkwi zwyczajnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Jadalne są bulwki, spożywa się także kiełki rzodkiewki. Istnieje wiele odmian, które różnią się kolorem bulw, od czerwonej barwy przez różową, białą, fioletową, brązowawą po czerwono-białą.

Wybrane odmiany:

  • 'Boy' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
  • 'Fanal' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
  • 'Flamboyant' - odmiana podłużna, z białym wierzchołkiem, wiosenno-jesienna.
  • 'Parat' - odmiana czerwona, letnia.
  • 'Saxa' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
  • 'Sora' - odmiana czerwona, okrągła, duża, letnia.

 

Zdjęcia – galeria

Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL - obcy

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Kwiaty są białe lub liliowe, złożone z 4 płatków korony, rozchylonych na boki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Przepisy kucharskie


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiatfioletowy kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

ikonaRzodkiew świrzepa
Raphanus raphanistrum
ikonaRzodkiew zwyczajna
Raphanus sativus
Kapustowate, krzyżowe
Kapustowate, krzyżowe

Zobacz inne gatunki z tej rodziny.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635938




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.