Logo Serwisu Media Nauka


Sajmiri, trupia główka (Saimiri sciureus)

Sajmiri, trupia główka, sajmiri wiewiórcza (Saimiri sciureus) to jedna z najmniejszych małp, należąca do rodziny płaksowatych. Posiada małą głowę o części twarzowej małej w stosunku do części mózgowej. Ma duże oczy osadzone blisko siebie. Ma duże owłosione uszy, podobne do ludzkich uszu. Ma gęstą, krótką sierść jaskrawo ubarwioną. Głowa z wierzchu ma oliwkowy kolor. Koniec ogona jest czarny.

Sajmiri, trupia główka (Saimiri sciureus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sajmiri, trupia główka (Saimiri sciureus)
Nazwy obce
angielska: Common Squirrel Monkey, South American Squirrel Monkey
niemiecka: Gewöhnliche Totenkopfaffe
czeska: Kotul veverovitý
francuska: Saïmiri commun
hiszpańska: Macaco-de-cheiro
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sajmiri, trupia główka - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 30 cm
Długość ogona: 40 cm
Ciężar: od 750 g do 1 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Podgatunki
S. s. albigena (Von Pusch, 1941)
S. s. cassiquiarensis (Lesson, 1840)
S. s. macrodon (Elliot, 1907)
S. s. sciureus (Linnaeus, 1758)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Naczelne (Primates)
Rodzina: Płaksowate (Cebidae)

Występowanie i środowisko

Wilgotne lasy tropikalne północnych i środkowych obszarów Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Jest to małpka aktywna w dzień. Żyje w grupach liczących 12-100 osobników, z czego znaczną część stanowią samice. Samców jest tylko kilka. Wystraszona głośno krzyczy. Jest bardzo ciekawska. Ich głos przypomina nieco ćwierkanie.

Pożywienie

Zjada owady, pająki, ptasie jaja, młode ptaki, owoce.

Rozmnażanie

Okres rozrodczy trwa 3-4 miesiące. W tym czasie samiec bardzo przybiera na wadze i staje się agresywny. Ciąża trwa 24 tygodnie. Samica rodzi zwykle 1, rzadziej 2 młode. Przez pierwsze 3 tygodnie młode śpi uczepione sierści samicy. Po 3 tygodniach młode zaczyna przyjmować stały pokarm. W wychowaniu biorą udział także inne samice. Młode są zdolne do rozrodu po roku czasu.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podgatunek S. s. albigena jest bliski zagrożenia wyginięciem.

Ciekawostki

Bywa używana w laboratoriach do przeprowadzania badań.

Małpka sajmiri znana jest z filmu o Pipi Lansztrung.

Jej ubarwienie pozwala jej nie zauważyć w środowisku naturalnym nawet z odległości zaledwie kilku metrów, jeżeli małpka pozostaje w bezruchu.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2011-10-16, ART-GAT76




Polecamy