Logo Media Nauka

Sikora dwubarwna

Sikora dwubarwna (Baeolophus bicolor) to jedna z większych amerykańskich sikor. Wierzch ciała oliwkowoszary, spód jasnoszary z rdzawym odcieniem na bokach. Wierzch głowy szary, z wyraźnym czubem.

Sikora dwubarwna (Baeolophus bicolor)
© chas53 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sikora dwubarwna
Nazwa łacińska
Baeolophus bicolor
Nazwy obce
angielska: Tufted titmouse
niemiecka: Indianermeise
francuska: Mésange bicolore
hiszpańska: Herrerillo bicolor, carbonero cresta negra
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1766
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 11 cm do 14 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Sikorowate, sikory (Paridae)

Występowanie i środowisko

Zasiedla wschodnią część Ameryki północnej. Występuje w lasach liściastych i mieszanych, szczególnie nad wodami.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w niewielkich koloniach. Sikorę dwubarwną spotkać w parkach i ogrodach. Chętnie odwiedza karmniki.

Pożywienie

Owady, pajęczaki, nasiona, owoce i jagody.

Rozmnażanie

Zwykle gniazduje w dziuplach lub skrzyniach lęgowych. Samica składa 5-8 jaj dwa razy w roku i wysiaduje je przez 13-16 dni. Młode wychowują się około 18 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-10, GAT-3122





© Media Nauka 2008-2018 r.