Skorpion cesarski, strasznik wielki

Skorpion cesarski, strasznik wielki (Pandinus imperator) to największy ze skorpionów. Ma czarne ciało, ogromne szczypce i okazały kolec jadowy.


Skorpion cesarski, strasznik wielki (Pandinus imperator)
© scorpsnakes - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje środkową część Afryki, głównie strefę wilgotnego lasu równikowego.

Tryb życia i zachowanie

Dożywa 13 lat. Zwykle ukrywa się pod pniami drzew, w kopcach termitów.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 18-20 cm.

Pożywienie

Poluje na pająki, owady. Bywa kanibalem.

Rozmnażanie

Samica podejmuje sama spermatofory. Pobrane nasienie wystarcza na kilka miotów nawet w odstępach kilku miesięcy każdy. Samica rodzi około 20 młodych, które nie mają kolca jadowego i szczypców. Są białe, mają czarne oczy. Do pierwszego linienia nie pobierają pokarmu. Samica wozi je na grzbiecie i dokarmia do trzeciego linienia.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To największy skorpion świata.

Jego użądlenie nie jest groźniejsze od użądlenia pszczoły.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2017-02-07, GAT-4370






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.