Logo Media Nauka
PL

Ślepak czarnożółty

Ślepak czarnożółty (Chrysops relictus) to gatunek owada z rodziny bąkowatych o pięknych, zielonych, mieniących się wieloma kolorami, oczach. Obok zieleni przeważa jednak fiolet. Czułki są dość długie i grube, przypominają różki. Przedplecze jest czarne, po bokach żółtawe. Skrzydła błoniaste z ciemnymi plamami. W spoczynku okładają się pod ukosem. Odwłok dość gruby z żółtymi pallami u nasady po bokach. Larwa ma kolor żółtobiały.

Ślepak czarnożółty (Chrysops relictus)
© medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Ślepak czarnożółty jest wszędzie dość częsty. Lubi tereny otwarte, skraje lasów.

Tryb życia i zachowanie

Owad ten lata prawie zupełnie bezgłośnie. Potrafi niepostrzeżenie usiąść na głowie człowieka. Jego ukąszenie jest bardzo bolesne. Pijącego krew ślepaka łatwo jednak zabić.

Pożywienie

Owad ten żywi się krwią ssaków, głównie bydła. Larwa żywi się innymi larwami owadów i innymi drobnymi organizmami wodnymi.

Rozmnażanie

Larwy rozwijają się w niewielkich zbiornikach wodnych.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to owad zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-09-19, GAT-958

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
ślepak czarnożółty
       

Okres lotu ślepaka czarnożółtego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.