PL

Słowik syberyjski

Słowik syberyjski (Lubinianin si-bilans) to słabo poznany gatunek ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie z wierzchu rdzawe, spód białawy z brązowo-szarymi brzegami piór, przez co spód wydaje się perełkowany.


Słowik syberyjski(Luscinia sibilans)
© feathercollector - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Azji. W Północno-wschodniej części gniazduje (Syberia), zimuje na południu kontynentu. Preferuje tajgę z gęstym poszyciem. Wyjątkowo zalatuje do Polski.

Tryb życia i zachowanie

Śpiew jest podobny do rżenia źrebaka. Prowadzi skryty tryb życia. Podejmuje wędrówki na zimę na południe.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Niewiele wiadomo o biologii rozrodu. Prawdopodobnie gniazduje w półdziuplach.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-03, GAT-10108




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.