Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Śnieguła
(Plectrophenax nivalis)

Śnieguła (Plectrophenax nivalis) to gatunek ptaka z rodziny trznadlowatych. Na skrzydle widać białe lusterko. Na wiosnę samiec ma czarny grzbiet, część lotek i środki sterówek. Pozostała część upierzenia jest biała. Jesienią głowa staje się żółtawa, spód kremowy. Wierzch brązowieje. Brzegi piór są jaśniejsze. Samica ma szarą głowę, po jej bokach płowy nalot w kształcie smugi, z wierzchu jest szarobrązowa z czarnymi plamkami. Spód białawy.

Śnieguła (Plectrophenax nivalis)
© vinx83 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Śnieguła (Plectrophenax nivalis)
Nazwy obce
angielska: Snow Bunting
niemiecka: Schneeammer
czeska: Sněhule severní
francuska: Bruant des neiges
hiszpańska: Escribano nival
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Śnieguła - mapa występowania na świecieŚnieguła - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 18 cm
Ciężar: do 35 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Trznadlowate (Emberizidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w tundrze. Preferuje kamieniste tereny. Spotykany jest w okolicach okołobiegunowych, w tundrze w Eurazji i Ameryki Północnej. Zimowanie ma miejsce w klimacie umiarkowanym, w tym w Polsce. U nas nie jest liczny. Obserwacja jest możliwa od października do początku kwietnia.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Wykonuje loty godowe na krótkie dystanse.

Morfologia i anatomia

Dorasta do 18 cm długości ciała, skrzydło o długości do 11 cm. Osiąga 35 g masy ciała.

Pożywienie

Latem poluje na owady. Jesienią i zimą szuka nasion traw i chwastów.

Rozmnażanie

Gniazduje w ukryciu, w jamach, szczelinach, między kamieniami. Samica znosi 4-6 jaj. Gniazduje bardzo daleko na północy. Najdalsze obszary lęgowe są w odległości mniejszej niż 1000 km od bieguna północnego. Jaja składa od czerwca do lipca podczas arktycznego lata.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-3284


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
śnieguła
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwa jest obserwacja w Polsce śnieguły.

     tlo-ikonatlo-ikona     

Okres rozrodu śnieguły na dalekiej północy.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.