Stadniak siwogłowy

Stadniak siwogłowy (Pomatostomus temporalis) to gatunek ptaka z rodziny stadniaków. Upierzenie brązowe. Podgardle i pierś, obszar na wierzchu głowy - białawe. Ogon z białym zakończeniem. Przez oko biegnie maska. Dziób zakrzywiony w dół.


Stadniak siwogłowy (Pomatostomus temporalis)
© Houshmand Rabbani - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Australii i na Nowej Gwinei. To najszerzej rozprzestrzeniony przedstawiciel stadniaków.

Tryb życia i zachowanie

Często odzywa się w duetach. Najczęściej tworzy grupy rodzinne do kilkunastu sztuk.

Morfologia i anatomia

Młode osobniki mają tęczówki oka ciemnobrązowe, z wiekiem stają się żółte, a u osobników starszych kremowe.

Pożywienie

Poluje na owady, które najczęściej zbiera z ziemi.

Rozmnażanie

Cała rodzina pomaga w wychowaniu potomstwa.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-06, GAT-10440






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.