Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Struś

Struś, struś czerwonoskóry (Struthio camelus) to duży ptak afrykański - nielot z rodziny strusi. Samiec posiada czarne pióra oraz białe na końcach skrzydeł i ogona; samica jest brązowa, a końce wszystkich piór jasne. Głowa, szyja i nogi są nagie. Struś widzi dobrze na odległość do 5 km.

Struś (Struthio camelus)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Struś (Struthio camelus)
Nazwy obce
angielska: Common Ostrich
niemiecka: Afrikanische Strauß
czeska: Pštros dvouprstý
francuska: Autruche d’Afrique
hiszpańska: Avestruz
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Struś - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 170 cm do 250 cm
Ciężar: do 150 kg
Maksymalna długość życia
75 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Strusiowate (Struthioniformes)
Rodzina: Strusie (Struthionidae)

Występowanie i środowisko

Afryka. Strusie zasiedlają pustynie i półpustynie o skąpej roślinności.

Tryb życia i zachowanie

Strusie żyją w stadach po 5-6 osobników (jeden samiec z haremem), często w towarzystwie innych zwierząt. Na dłuższych dystansach biegają z prędkością 50 km/h. Struś może osiągnąć w sprincie prędkość 70 km/h. Struś nie lata.

Morfologia i anatomia

Struś jest najwyższym ptakiem na świecie. Dorasta do 250-270 cm wysokości i waży nawet 150-160 kg.

Pożywienie

Strusie żywią się roślinami, a także drobnymi gadami. W żołądku mięśniowym zwanym mielcem znajdują się gastrolity, które pomagają w trawieniu pokarmu.

Rozmnażanie

Struś buduje gniazdo w formie płytkiego dołu w piasku. W gnieździe jaja składają wszystkie samice stada (15 do 60 sztuk). Jaja są bardzo duże, mają masę do półtora kilograma i objętość kilkudziesięciu kurzych jaj. Jaja wysiadywane są głównie przez samców i dominującą samicę przez okres 5 do 6 tygodni. Rodzice wykazują silny instynkt opiekuńczy.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Wbrew ogólnemu przekonaniu struś wcale nie chowa głowy w piasek.

Strusie są największymi i najszybszymi nielotnymi ptakami lądowymi.

Struś ten jest hodowany na farmach w wielu rejonach świata (także w Polsce) dla piór, jaj i mięsa.

Pytania

Ile waży jajo strusia?

Jajo strusie może ważyć nawet 1,5 kg.

Ile jajek kurzych to jajo strusia?

Jedno jajo strusia to równowartość minimum 10 kurzych jaj. Największe strusie jaja są równoważne nawet 30 jajom kury.

Ile kosztuje jajo strusia?

Trudno kupić jajo strusia. Najlepiej jest je zamówić u hodowcy. Jajo takie kosztuje od 40 do 100 zł, w zależności od regionu i miejsca zakupu.

Jak długo gotować jajo strusia na twardo?

Aby ugotować strusie jajo na twardo potrzebujemy od 45 minut do godziny.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2009-04-29, GAT-7







© Media Nauka 2008-2018 r.