Logo Serwisu Media Nauka

Strusiowate (Struthioniformes)

Strusiowate (Struthioniformes) to rząd ptaków, do którego należy tylko jedna rodzina i jeden gatunek - struś. Tutaj też klasyfikujemy wymarłą rodzinę Eleutherornithidac.

Strusie zaliczamy do grupy ptaków nielotnych, zwanych także bezgrzebieniowcami (Ratitae).

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

StruśStruś (Struthio camelus)

Struś to bardzo duży ptak afrykański - nielot z rodziny strusi. To największy i najszybszy nielotny ptak.



Nazwa rzędu
Strusiowate (Struthioniformes)
Występowanie
Afryka.
Mapa występowania strusia na świecie
Liczba gatunków na świecie
1
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Strusiowate (Struthioniformes)
Wielkość
Wysokość: 1,7 - 2,5 m.
Waga ciała: 90-150 kg.

Rodziny

  • Eleutherornithidac †
  • Strusie (Struthionidae)

Występowanie i środowisko

Strusie zamieszkują Afrykę. Do niedawna były także obecne w Azji Mniejszej. Preferują suche środowiska, a więc półpustynie i sawanny.

Tryb życia i zachowanie

Strusie są dobrymi biegaczami i wytrwałymi piechurami. Potrafią biegać z prędkością 50 km/h.

Morfologia i anatomia

Samce mają czarne upierzenie z białymi lotkami. Białe lub płowe są także pióra ogona. Upierzenie samic jest szarobrązowe. Masywne uda oraz bardzo długa, ruchliwa szyja nie są upierzone. Samce mają skórę różową lub niebieskawą, samice mają skórę szarą. Samce są większe od samic.

Strusie mają duże oczy, bardzo dobry wzrok. Stopy są zakończone dwoma palcami. Na mostku nie występuje grzebień, który jest obecny u większości ptaków na świecie.

Rozmnażanie

Gniazdo stanowi płytkie zgłębienie w ziemi. Buduje je samiec i jest ich kilka na jego terytorium. Samica dominująca wybiera jedno gniazdo i składa do niego do 12 jaj. Do tego samego gniazda składają jaja także inne samice. Para dzieli się obowiązkami wysiadywania i opieki nad małymi. Tylko 15 % piskląt przeżywa do 1 roku.

Pożywienie

Trawy, nasiona, owoce, liście, kwiaty.

Ochrona i zagrożenia

Strusie nie są zagrożonym gatunkiem.

Ciekawostki

Strusie są hodowane na całym świecie ze względu na pióra, jaja oraz mięso.

Struś to największy żyjący dziś ptak na świecie. Jest także najszybciej biegającym ptakiem.

Galeria zdjęć


© Media Nauka, 2014-01-06, ART-RZAD6






© Media Nauka 2008-2017 r.