Strusie

Strusiowate (Struthioniformes) to rząd ptaków, do którego należy tylko jedna rodzina i dwa gatunki. Tutaj też klasyfikujemy wymarłą rodzinę Eleutherornithidac.

Strusie zaliczamy do grupy ptaków nielotnych, zwanych także bezgrzebieniowcami (Ratitae).

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Struś czerwonoskóryStruś czerwonoskóry

Struthio camelus

Struś to bardzo duży ptak afrykański - nielot z rodziny strusi. To największy i najszybszy nielotny ptak. Struś buduje gniazdo w formie płytkiego dołu w piasku. W gnieździe jaja składają wszystkie samice stada.


Struś szaroskóry
Struś szaroskóry
Struś szaroskóry

Struthio molybdophanes

Struś szaroskóry (Struthio molybdophanes) to gatunek strusia. Ptak ten ma nagą głowę i szyje oraz nogi, szare. Samiec ma czarne upierzenie z białymi fragmentami w okolicy nóg i ogona. Samica jest brązowa.





Występowanie i środowisko

Strusie zamieszkują Afrykę. Do niedawna były także obecne w Azji Mniejszej. Preferują suche środowiska, a więc półpustynie i sawanny.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa0
Azja0
Afryka2
Ameryka Północna0
Ameryka Południowa0
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Strusie są dobrymi biegaczami i wytrwałymi piechurami. Potrafią biegać z prędkością 50 km/h.

Morfologia i anatomia

Samce mają czarne upierzenie z białymi lotkami. Białe lub płowe są także pióra ogona. Upierzenie samic jest szarobrązowe. Masywne uda oraz bardzo długa, ruchliwa szyja nie są upierzone. Samce mają skórę różową lub niebieskawą, samice mają skórę szarą. Samce są większe od samic.

Strusie mają duże oczy, bardzo dobry wzrok. Stopy są zakończone dwoma palcami. Na mostku nie występuje grzebień, który jest obecny u większości ptaków na świecie.

Rozmnażanie

Gniazdo stanowi płytkie zgłębienie w ziemi. Buduje je samiec i jest ich kilka na jego terytorium. Samica dominująca wybiera jedno gniazdo i składa do niego do 12 jaj. Do tego samego gniazda składają jaja także inne samice. Para dzieli się obowiązkami wysiadywania i opieki nad małymi. Tylko 15 % piskląt przeżywa do 1 roku.

Pożywienie

Co jedzą strusie? Trawy, nasiona, owoce, liście, kwiaty.

Ochrona i zagrożenia

Strusie nie są zagrożonym gatunkiem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Oto kilka ciekawostek o strusiach.

Strusie są hodowane na całym świecie (aż w około 50 krajach) ze względu na pióra, jaja oraz mięso. Hodowla strusi jest spotykana także w Polsce. Fermy strusi wcale nierzadko można u nas spotkać. Mięso strusie jest bardzo smaczne. Ma czerwoną barwę, niską zawartość cholesterolu i jest chude. Pióra strusie są duże, bardzo dekoracyjne, miękkie. Wykonuje się z nich różne dekoracje, ozdoby, szale, boa, miotły do kurzu, pióropusze, elementy garderoby. Same w sobie są piękne i mogą tworzyć zwykły "bukiet". Jaja mają również swoje zastosowanie. Ale o tym można przeczytać w osobnym artykule.

Struś to największy żyjący dziś ptak na świecie. Jest także najszybciej biegającym ptakiem.

W powszechnej opinii panuje spore zamieszanie z dużymi nielotami. Każdy gatunek z tego rzędu to struś afrykański. Nieloty australijskie (na przykład struś emu - australijski kuzyn strusia) i południowoamerykańskie (struś pampasowy nandu) należą do zupełnie innych rzędów ptaków. To duże ptaki odrobinę podobne do strusia. Gdzie zatem żyją strusie? Wyłącznie w Afryce.

Żółtko jaja strusia to największa pojedyncza komórka w przyrodzie.

Strusie nie piją wody. Pozyskują ją z pokarmu.

Zapotrzebowanie strusi na pokarm w stosunku do masy ciała jest jedno z najniższych w świecie przyrody.

Najsłynniejszy struś w historii kina to bez wątpienia animowana postać Struś Pędziwiatr (po angielsku Road Runner), którego bez skutku próbuje dogonić Wiluś E. Kojot (po angielsku Wile E. Coyote). Najciekawsze jest to, że w rzeczywistości pierwowzorem postaci wcale nie jest struś, a ptak o nazwie kukawka kalifornijska, a więc nie tylko inny gatunek, ale i inny przedstawiciel rodziny i rzędu (kukułkowe).

Od starożytnych czasów organizowane są wyścigi na strusiach. To trudna sztuka. Ptak potrafi bardzo szybko biegać, a ujeżdżenie go nie należy do prostych czynności. Dla redakcji naszego portalu jest to jednak nic innego jak zwykłe znęcanie się nad ptakami.

Pytania

Pytania

Jaki ptak jest podobny do strusia?

Ptaki podobne do strusia, ale należące do zupełnie innych rzędów i żyjące w innych rejonach świata to nandu, emu i kazuar. Nandu to ptak z Ameryki Południowej z pampasów. Kazuar to z kolei ptak australijski. Podobnie jak emu - to australijski nielot podobny do strusia.

Ile waży struś?

Struś waży od 150 do 160 kg. To potężny ptak.

Czy struś chowa głowę w piasek?

W powszechnej opinii panuje przekonanie, że wystraszony struś chowa głowę w piasek. To oczywiście nieprawda. Skąd się wziął ten mit? Strusie mają głowę osadzoną na długiej szyi. Dość często kładą ją na ziemi, aby być mniej widocznym. Może to trochę przypominać chowanie głowy w ziemi. Struś z głową w piasku zwyczajnie by się udusił.

Jak szybko biega struś?

Struś potrafi rozpędzić się do 80 km/h!

Jak się nazywa wymarły gatunek strusia?

Najbardziej znany wymarły ptak podobny do strusia to moa. Moa to nazwa całego rzędu ptaków. znamy co najmniej 20 gatunków tych ptaków. Największy z gatunków - Dinornis robustus - to największy znany gatunek ptaka. Miał nawet 3,5 m wysokości i ważył 250 kg. Mamy dobrze zachowane szczątki moa. Jajo moa ważyło 7 kg! Moa żyły na Nowej Zelandii. Zostały wytępione przez Maorysów. Proces ten trwał kilkaset lat od X w.

Co ma wspólnego ze strusiami pióropusznik strusi?

Niewiele. Pióropusznik strusi to paproć, której liście przypominają trochę strusie pióra.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Alon Shulman - Czy hipopotamy potrafią pływać?, ISBN 978-83-7659-724-9, Albatros 2013
  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016
  • pod red. Przemysława Busse - Mały Słownik Zoologiczny - PTAKI t.I i II, ISBN 83-214-0043-4, Wiedza Powszechna 1990
  • Christopher Perrins - Wielka Encyklopedia Ptaki, wszystkie rodziny świata, ISBN 978-83-7670-263-6, Buchmann 2012
  • Pod red. Dariusz Fedora, praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Zwierząt, ISBN 978-83-245-2065-7, Publicat 2008

Ćwiczenia

Ćwiczenia interakcyjne pomogą przygotować się na sprawdzian, test, egzamin, a ponadto usystematyzują wiedzę z danej dziedziny. To także świetny trening do matury.

Ćwiczenia

Ćwiczenia

Wykonaj ćwiczenia związane z tym tematem.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2020-12-29, RODZ-7
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-01



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.