PL

Strzępotek edypus

Strzępotek edypus (Coenonymha oedippus) to gatunek motyla z rodziny rusałkowatych. Skrzydła z wierzchu są brunatne, pozbawione oczek, chociaż u samic czasami na skrzydłach drugiej pary pojawiają się 2-4 oczka. Skrzydła od spodu są jasnobrązowe, są ozdobione ładnymi oczkami w żółtej obwódce, z białą źrenicą. Samica ma na przednich skrzydłach po 4 oczka, samiec po 2. Na spodzie drugiej pary skrzydeł u obu płci znajduje się zwykle po 6 oczek. Brzegiem biegnie wąski szary pasek.


Strzępotek edypus (Coenonymha oedippus)
© feathercollector - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

W Polsce gatunek ten spotykany jest tylko na kilku stanowiskach. Zasiedla torfowiska, wilgotne łąki.

Tryb życia i zachowanie

Motyle są aktywne za dnia. Motyl ten wygrzewa się z rozpostartymi skrzydłami - inaczej niż inne strzępotki.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 34-40 mm.

Pożywienie

Rośliną żywicielką jest trzęślica modra.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

To jeden z najbardziej zagrożonych wymarciem motyl Europy. W Polsce jest skrajnie zagrożony wymarciem. Jest pod ścisła ochroną w naszym kraju.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-29, GAT-16172




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.