Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Mieniak tęczowiec
(Apatura iris)

Mieniak tęczowiec (Apatura iris) to gatunek rodzimego motyla z rodziny rusałkowatych, podobnego nieco do mieniaka strużnika. Skrzydła samców mienią się w świetle słonecznym odcieniami fioletu i granatu. Skrzydła samic pozostają matowe. Tło skrzydeł jest ciemne z białymi plamami. Czasami zdarza się, że biały rysunek jest szczątkowy lub go w ogóle nie ma. Na drugiej parze skrzydeł występuje charakterystyczna ciemne oko w pomarańczowej obwódce. Gąsienica jest zielona. Po bokach ma żółte paski, a na głowie dwa wyrostki. Gąsienice na zimę stają się brunatne.

Mieniak tęczowiec (Apatura iris)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Mieniak tęczowiec (Apatura iris)
Nazwy obce
angielska: Purple emperor
niemiecka: Großer Schillerfalter
czeska: Batolec duhový
francuska: Grand mars changeant
hiszpańska: Tornasolada
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mieniak tęczowiec - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Rozpiętość skrzydeł: od 60 mm do 75 mm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Owady (Insecta)
Rząd: Motyle (Lepidoptera)
Rodzina: Rusałkowate (Nymphalidae)

Występowanie i środowisko

To motyl spotykany w całej Polsce, także w Tatrach do wysokości 1000 m n.p.m. Występuje w centralnej części Europy oraz w Azji aż po Chiny. Preferuje lasy liściaste i mieszane. Najczęściej można go spotkać na leśnych polanach, drogach, siedzącego na wilgotnej ziemi.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od połowy czerwca do początku sierpnia. Większa liczba osobników może zgromadzić się wokół kałuż czy błota, a także na odchodach zwierzęcych. Motyla tego wabi zapach ludzkiego potu, a także padlina. Gąsienice żerując, nie naruszają unerwienia liścia. Zimuje stadium gąsienicy.

Morfologia i anatomia

Osiąga rozpiętość skrzydeł od 6 do 7,5 cm.

Pożywienie

Roślinami żywicielkami są wierzba iwa, szara, uszata.

Rozmnażanie

Samica składa jaja na wierzchniej stronie liści rośliny żywicielki, zwykle 1-2 m nad ziemią, bliżej wnętrza.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to motyl zagrożony wymarciem, ale z uwagi na wycinkę wierzb, jego liczebność maleje.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-11-14, GAT-4317


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
mieniak tęczowiec
     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    

Okres lotu mieniaka tęczowca.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.