Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Strzyzyk zwyczajny
(Troglodytes troglodytes)

Strzyżyk zwyczajny (Troglodytes troglodytes) to jeden z naszych najmniejszych ptaków, dużo mniejszy od wróbla. Ubarwienie brązowawe, jaśniejsze od spodu, z delikatnym rysunkiem. Nad okiem znajduje się delikatna, jasna brew. Ma krępą budowę ciała i zaokrąglone skrzydła. Ogon jest krótki, zadarty w górę. Samiec i samica wyglądają podobnie.

Strzyzyk zwyczajny (Troglodytes troglodytes)
© Steve Byland - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Strzyzyk zwyczajny (Troglodytes troglodytes)
Nazwy obce
angielska: Winter Wren, Wren
niemiecka: Zaunkönig
czeska: Střízlík obecný
francuska: Troglodyte mignon
hiszpańska: Chochín
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Strzyzyk zwyczajny - mapa występowania na świecieStrzyzyk zwyczajny - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 90 mm do 10 cm
Długość ogona: 3 cm
Ciężar: od 6 g do 12 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Strzyżyki (Troglodytidae)
Głos
Twardo terkocze "tek-tek" lub "drrrr". Śpiew głośny.

Występowanie i środowisko

To liczny ptak lęgowy, spotykany na terenie całego kraju. Zimą ptak ten jest mniej liczny. Ogólnie zajmuje obszary półkuli północnej, a więc Europę, Azję i Amerykę Północną. Zamieszkuje lasy, zadrzewienia, zakrzewienia, czasem parki i ogrody.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi skryty tryb życia. Jest gatunkiem częściowo wędrownym. Migrują gatunki zamieszkujące północ obszaru występowania. Są samotnikami. Podczas mrozów jednak nocują gromadnie.

Pożywienie

Zjada owady i pajęczaki. Dietę uzupełnia kijankami żab i małymi rybami. Pokarmu szuka na liściach drzew, pniach oraz na ziemi.

Rozmnażanie

W ciągu roku ptak ten wyprowadza dwa lęgi. Więź między partnerami jest krótka i obejmuje tylko jeden lęg. Samce są poligamiczne. To one zaczynają budowę gniazda lub nawet kilku gniazd jednocześnie. Samica pomaga je skończyć. Gniazdo to kula z bocznym wejściem. Budulec stanowi trawa, mech, liście. Pióra i włosie stanowią wyściółkę. Samica składa 4-8 jaj, pierwszy raz w kwietniu. Po 2 tygodniach od usamodzielnienia się piskląt samica przystępuje drugi raz do lęgów. Okres inkubacji trwa 12-20 dni. Jaja wysiaduje samica. Pisklętami zajmuje się samica, samiec jej w tym pomaga. Pisklęta usamodzielniają się po 2-3 tygodniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-04-05, GAT-749








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.