Suseł moręgowany

Suseł moręgowany (Spermophilus citellus) to ssak z rodziny wiewiórkowatych. Ciało pokryte jest jasnobrązowym futerkiem, od spodu jaśniejszym, z białym podgardlem. Ma charakterystyczny, pestkowaty kształt oczu. To ssak bardzo nieliczny w Polsce.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Obszar występowania susła moręgowanego to tereny otwarte środkowej i wschodniej Europy, Azji Mniejszej, Syrii. W Polsce nielicznie spotykany na Śląsku i Opolszczyźnie. Pionowy zasięg występowania w Europie to 3000 m n.p.m. Zamieszkuje stepy, pola uprawne, miedze, nieużytki, suche łąki. Unika bliskości wody i lasów.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory, tworzące rozległy system korytarzy. Większość czasu spędza w norach. Każda nora składa się z części mieszkalnej (1-2 metry pod ziemią) i korytarzy (około 7 m), które spełniają także rolę spichlerzy. Suseł moręgowany ziemię w torbach policzkowych wynosi daleko poza obręb nory. Jest aktywny w dzień. Zapada w sen zimowy, czasem też przesypia upały letnie. Latem daną norę zajmuje jeden osobnik. Zimą w norze gromadzi się ich więcej.

Zawsze podczas żerowania jeden lub więcej osobników obserwuje teren i w razie zagrożenia ostrzega kolonię gwizdem.

Morfologia i anatomia

Suseł moręgowany osiąga 25-35 cm długości ciała, z czego na ogon przypada 5-8 cm. Waga tego susła waha się od 175 do 350 g.

Pożywienie

Suseł zjada zielone części roślin, nasiona, jagody, cebule, bulwy, korzenie, czasem owady, małe ptaki i ich jaja. Gromadzi zapasy pokarmu na zimę.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 28 dni. Samica rodzi jeden raz (czasem 2 razy na południu Europy) w roku 3-11 młodych, które po 4 tygodniach otwierają oczy. Są dojrzałe płciowo po 9-10 miesiącach. Matka troskliwie opiekuje się młodymi.

Ochrona i zagrożenia EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek bardzo wrażliwy na zimno i wilgoć. Bywa że długotrwałe ulewy podczas chłodów są przyczyną ich wymarcia na danym terenie.

Ciekawostki

Ciekawostką jest to, że zwierzę to nigdy nie wyrzuca przy budowie nory ziemi w jej pobliżu. Zawsze w torbach policzkowych wynosi ją daleko.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

  • Spermophilus c. citellus, (Linnaeus, 1766)
  • Spermophilus c. gradojevici, (V. Martino & E. Martino, 1929)
  • Spermophilus c. istricus, (Calinescu, 1934)
  • Spermophilus c. martinoi, (Peshchev, 1955)


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

    Trwa okres snu zimowego susła moręgowanego
          Występuje ruja u susła moręgowanego.
          Przychodzą na świat małe susły moręgowane.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków

ikonaSuseł perełkowany
Spermophilus suslicus
Wiewiórkowate
Wiewiórkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Włodzimierz Serafiński, Ewa Wielgus-Serafińska - Ssaki zwierzęta świata, ISBN 83-01-05877-3, PWN 1988
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0

© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-251
Data aktualizacji artykułu: 2022-04-26






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Miasto
Zoologia ssaki
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Animalium
Leniwce Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.