Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Suseł moręgowany
(Spermophilus citellus)

Suseł moręgowany (Spermophilus citellus) to ssak z rodziny wiewiórkowatych. Ciało pokryte jasnobrązowym futerkiem, od spodu jaśniejszym, z białym podgardlem. Ma charakterystyczny, pestkowaty kształt oczu. Bardzo nieliczny w Polsce.

Suseł moręgowany (Spermophilus citellus)
© zorandim75 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Suseł moręgowany (Spermophilus citellus)
Nazwy obce
angielska: European Ground Squirrel, European Squirrel, European Souslik
niemiecka: Europäische Ziesel
czeska: Sysel obecný
francuska: Souslik D'Europe
hiszpańska: Ardilla Terrestre
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Suseł moręgowany - mapa występowania na świecieSuseł moręgowany - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 18 cm do 24 cm
Długość ogona: 7 cm
Ciężar: od 150 g do 340 g
Maksymalna długość życia
5 lat.
Podgatunki
Wyróżnia się 8 podgatunków, ale ich klasyfikacja jest dyskusyjna.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Tereny otwarte środkowej i wschodniej Europy, Azji Mniejszej, Syrii. W Polsce nielicznie spotykany na Śląsku i Opolszczyźnie. Pionowy zasięg występowania w Europie to 3000 m n.p.m. Zamieszkuje stepy, pola uprawne, miedze, nieużytki, suche łąki. Unika bliskości wody i lasów.

Tryb życia i zachowanie

Kopie nory, tworzące rozległy system korytarzy. Większość czasu spędza w norach. Każda nora składa się z części mieszkalnej (1-2 metry pod ziemią) i korytarzy (około 7 m), które spełniają także rolę spichlerzy. Suseł moręgowany ziemię w torbach policzkowych wynosi daleko poza obręb nory. Jest aktywny w dzień. Zapada w sen zimowy, czasem też przesypia upały letnie. Latem daną norę zajmuje jeden osobnik. Zimą w norze gromadzi się ich więcej.

Zawsze podczas żerowania jeden lub więcej osobników obserwuje teren i w razie zagrożenia ostrzega kolonię gwizdem.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin, nasiona, jagody, cebule, bulwy, korzenie, czasem owady, małe ptaki i ich jaja. Gromadzi zapasy pokarmu na zimę.

Rozmnażanie

Ciąża trwa 28 dni. Samica rodzi jeden raz (czasem 2 razy na południu Europy) w roku 3-11 młodych, które po 4 tygodniach otwierają oczy. Są dojrzałe płciowo po 9-10 miesiącach. Matka troskliwie opiekuje się młodymi.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek bardzo wrażliwy na zimno i wilgoć. Bywa że długotrwałe ulewy podczas chłodów są przyczyną ich wymarcia na danym terenie.

Ciekawostki

Ciekawostką jest to, że zwierzę to nigdy nie wyrzuca przy budowie nory ziemi w jej pobliżu. Zawsze w torbach policzkowych wynosi ją daleko.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-251


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
suseł moręgowany
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Trwa okres snu zimowego susła moręgowanego

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.