Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Suseł perełkowany
(Spermophilus suslicus)

Suseł perełkowany (Spermophilus suslicus) to ssak z rodziny wiewiórkowatych. Ciało na grzbiecie pokryte jest futrem w kolorze żółtawobrunatnym z charakterystycznymi plamkami, po bokach kolor żółty, strona brzuszna szaro-żółta. Czasem podczas żniw przebywa na polach, gdzie czyni szkody.

Suseł perełkowany (Spermophilus suslicus)
© Peter Wey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Suseł perełkowany (Spermophilus suslicus)
Nazwy obce
angielska: Speckled Ground Squirrel, Spotted Souslik
niemiecka: Perlziesel
francuska: Souslik Tacheté
hiszpańska: Ardilla Terrestre Moteada
Pierwsze opisanie gatunku
(Güldenstaedt, 1770)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Suseł perełkowany - mapa występowania na świecieSuseł perełkowany - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: od 18 cm do 23 cm
Długość ogona: 5.5 cm
Ciężar: od 170 g do 375 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Gryzonie (Rodentia)
Rodzina: Wiewiórkowate (Sciuridae)

Występowanie i środowisko

Tereny otwarte wschodniej Europy i Azja aż po Wołgę. W Polsce można go spotkać na Lubelszczyźnie, ale jest nieliczny. Zajmuje suche łąki, stepy, piaszczyste nieużytki.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy kolonie. Kopie głębokie nory (do głębokości 2 metrów). Korytarze mają długość nawet 7 m. Aktywny w dzień. Zapada w bardzo długi, aż sześciomiesięczny sen zimowy. Budzi się w kwietniu. Zimą i w ulewne dni w ogóle nie opuszcza nory.

Pożywienie

Zjada zielone części roślin, których poszukuje wyłącznie w pobliżu swojej nory. Zjada także drobne ssaki i owady.

Rozmnażanie

Okres godowy rozpoczyna się w kwietniu. Ciąża trwa około miesiąca. Młode rodzą się w maju i na początku czerwca. Samica rodzi 4-7 młodych. Wyprowadza do dwóch miotów w roku. Młode rodzą się ślepe i oczy otwierają dopiero po 3 tygodniach. Matka karmi je mlekiem przez 4-5 tygodni. Stają się dojrzałe płciowo po roku życia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Oprócz drapieżników i człowieka największym zagrożeniem dla susłów perełkowanych jest zła pogoda. Zwierzęta te są bardzo wrażliwe na wilgoć i chłód.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-03, GAT-250


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
suseł perełkowany
    tlo-ikonatlo-ikona      

Rodzą się młode susły perełkowane

tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona     tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Trwa okres snu zimowego susła perełkowanego

   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona   

Trwa okres aktywności życiowej susła perełkowanego

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.