Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Świnia brodata
(Sus barbatus)

Świnia brodata (Sus barbatus) jest ssakiem z rodziny świniowatych o charakterystycznych bokobrodach na ryju. Szczecina jest krótka i rzadka.

Świnia brodata (Sus barbatus)
© Natalia Danecker - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świnia brodata (Sus barbatus)
Nazwy obce
angielska: Bearded Pig, Western Bearded Pig
niemiecka: Bartschwein
czeska: Rase vousaté, bornejské prase, vepř vousatý
francuska: Sanglier À Barbe
hiszpańska: Jabalí barbudo
Pierwsze opisanie gatunku
Müller, 1838
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świnia brodata - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 160 cm
Ciężar: do 150 kg
Podgatunki
W 1981 roku Groves i w 1993 Growes oraz Grubb wyodrębnili trzy podgatunki:
S. b. oi
S. b. barbatus
S. b. ahoenobarbus
Niedawno podgatunek S. b. ahoenobarbus wyodrębniono jako odrębny gatunek: Sus ahoenobarbus (Groves 2001, Lucchini et al. 2005)
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Świniowate (Suidae)

Występowanie i środowisko

Półwysep Malajski, Sumatra, Jawa, Borneo.

S. b. oi - Półwysep Malajski, Sumatra, wyspa Bangka;
S. b. barbatus - Borneo i wyspa Sibutu.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w małych grupach rodzinnych w gęstych lasach tropikalnych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-383








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.