Logo Media Nauka

PL

Syczek (zwyczajny)

Syczek (Otus scops) to gatunek małej sowy z rodziny puszczykowatych. Samiec i samica ubarwione są tak samo. Występuje forma szara oraz ruda. Sowa ta ma słabo widoczną szlarę. Na głowie charakterystyczne "uszy". Skoki są słabo opierzone, palce nagie, szarawe. Oczy żółte.

Syczek (zwyczajny) (Otus scops)
© Tatiana - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Europie i Azji, gdzie odbywa lęgi oraz w Afryce, gdzie zimuje, a na północnych obszarach również odbywa lęgi. W Polsce syczek jest notowany sporadycznie. Preferuje miejsca pagórkowate z zadrzewieniami liściastymi.

Tryb życia i zachowanie

Odbywa wędrówki. Syczek podczas spoczynku składa "uszy".

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 22 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 52 cm, a ciężar ciała 80 g.

Pożywienie

Poluje głównie na owady, rzadziej na gryzonie i małe ptactwo.

Rozmnażanie

Zazwyczaj gniazduje w dziupli. Samica od maja do czerwca składa 3-6 jaj, które sama wysiaduje przez 24-25 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-05, GAT-2798

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Syczek (zwyczajny)
          

Lęgi odbywa syczek.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKaktusówka
Micrathene whitneyi
ikonaPójdźka
Athene noctua
ikonaPójdźka ziemna, sowa ziemna
Speotyto cunicularia
ikonaPuchacz
Bubo bubo
ikonaPuchacz mleczny
Bubo lacteus
ikonaPuszczyk
Strix aluco
ikonaPuszczyk brunatny
Strix leptogrammica
ikonaPuszczyk uralski
strix uralensis
ikonaSowa jarzębata
Surnia ulula
ikonaSowa śnieżna
Bubo scandiacus
ikonaSóweczka
Glaucidium passerinum
ikonaWłochatka
Aegolius funereus




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.